Narcisme, empathie, EQ, sociale vaardigheden

Gezondheid, zorg, methoden, aanklachten
Bereken je Chinese Astrologische tekens

Plaats reactie
Eveline
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Berichten: 4425
Lid geworden op: 20-12-2008 12:27

Narcisme, empathie, EQ, sociale vaardigheden

Bericht door Eveline » 31-12-2009 11:27

http://nl.wikipedia.org/wiki/Narcisme

Narcisme
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Narcisme is een term uit de psychologie. Het is een vorm van gedrag dat wordt gekenmerkt door een obsessie met de persoon zelf (vaak het uiterlijk), egoïsme, dominantie, ambitie en gebrek aan inlevingsvermogen. Iemand die narcistisch gedrag vertoont, noemt men een narcist.

Freud

De term narcisme werd voor het eerst gebruikt door Sigmund Freud. Hij noemde het verschijnsel naar de figuur Narcissus uit de Griekse mythologie. Narcissus wees volgens het verhaal alle romantische avances af en werd als straf verliefd op zijn eigen spiegelbeeld.

Gevoel van eigenwaarde

Op het eerste gezicht heeft een narcist een zeer sterk gevoel van eigenwaarde en straalt zelfvertrouwen uit. Vreemd genoeg is echter het tegendeel het geval. Narcisten hebben, meestal onderbewust, juist weinig gevoel van zelfwaarde en compenseren dit door zich als beter of belangrijker dan anderen te beschouwen. Dit wordt in het Engels wel de narcissistic paradox genoemd. Om zich te beschermen tegen kritiek heeft een narcist niet veel aandacht voor de mening of de gevoelens van anderen en zo vaak een onderontwikkeld inlevingsvermogen. Een narcistische persoonlijkheid kan zodoende een bezwaar vormen bij de uitoefening van bepaalde functies waarbij anderen dienen te worden beoordeeld.

Stoornis
Eigenlijk heeft ieder mens wel eens een licht narcistische inslag, maar als iemands gedrag er te sterk door bepaald wordt en er problemen met de omgeving ontstaan, kan er sprake zijn van een psychische aandoening, bijvoorbeeld een narcistische persoonlijkheidsstoornis.
Ontvangen van "http://nl.wikipedia.org/wiki/Narcisme"
Categorie: Psychologie


http://nl.wikipedia.org/wiki/Narcistisc ... dsstoornis
Narcistische persoonlijkheidsstoornis
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap4.svg Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Narcistische persoonlijkheidsstoornis
ICD-10 F60.8
DSM-IV 301.81
Portaal Portaalicoon Geneeskunde

De narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS) is een persoonlijkheidsstoornis die wordt gekenmerkt door een overdreven gevoel van eigenwaarde, een sterke behoefte aan bewondering en een laag inlevingsvermogen. De stoornis kan worden gezien als de pathologische vorm van narcisme. Het is voor hulpverleners moeilijk te bepalen waar de grens tussen narcisme en de narcistische persoonlijkheidsstoornis ligt. Naar schatting lijdt 0,7-1% van de bevolking aan NPS. De aandoening komt in meerderheid voor bij mannen (50-75% volgens het DSM-IV).

Personen die lijden aan een NPS kunnen in eerste instantie overkomen als charmant en interessant, maar als relaties langer duren blijkt hun egocentrisme vaak een ernstig obstakel. Niet zelden eisen ze een voorkeursbehandeling. Als dit niet gebeurt, voelen ze zich snel gekrenkt of ondergewaardeerd en zijn hierdoor vatbaar voor depressieve verschijnselen. Anderzijds kan hun kwetsbaarheid ook tot woedeaanvallen leiden.

Het leven van iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis is meestal zwaar, het heeft een diepe impact op de omstanders. Zoals een junk heroïne nodig heeft, is iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis altijd op zoek naar aandacht. Die aandacht houdt zijn broze zelfbeeld in stand en is van levensbelang voor de persoon. Om die aandacht te krijgen gebruikt de persoon de mensen die het dichtst bij hem staan zoals de partner en kinderen.[1]

De basis van NPS wordt in de jeugd of vroege volwassenheid gelegd. Vaak wordt de oorzaak gezocht in misbruik of trauma's die veroorzaakt kunnen zijn door ouders, andere invloedrijke volwassenen of zelfs leeftijdsgenoten. In dit kader kan NPS worden gezien als een verdedigingsmechanisme dat op gevoelens van minderwaardigheid is gebaseerd.

Het DSM-IV definieert de narcistische persoonlijkheidsstoornis als een pervasief patroon van grootsheid (in fantasie of gedrag), behoefte aan bewondering en gebrek aan inlevingsgevoel, meestal beginnend in de vroege volwassenheid en aanwezig in verschillende situaties. De stoornis kan worden gediagnosticeerd als sprake is van vijf of meer van de volgende criteria:

* De persoon heeft gevoelens van grootsheid en eigen belangrijkheid (hij overdrijft bijvoorbeeld zijn prestaties, talent, kennis, contacten en persoonlijke eigenschappen en eist als superieur beschouwd te worden, ook als zijn prestaties hiertoe geen aanleiding geven).
* De persoon is geobsedeerd door fantasieën over succes, roem, (al)macht, genialiteit (de cerebrale narcist), schoonheid of seksuele prestaties (de somatische narcist) of een ideale, blijvende liefde.
* De persoon ziet zichzelf als uniek en meent dat hij alleen begrepen kan worden door even unieke of speciale mensen (of instellingen).
* De persoon heeft enorme behoefte aan bewondering, aandacht en bevestiging of wil gevreesd en berucht zijn.
* De persoon gelooft dat hij meer rechten heeft dan anderen. Hij wil dat anderen zich aanpassen aan zijn onredelijke verwachting van een voorkeursbehandeling.
* De persoon is manipulerend en gebruikt anderen om zijn doel te bereiken.
* De persoon heeft een onderontwikkeld inlevingsvermogen. Hij of zij kan of wil geen rekening houden met de behoeften of opvattingen van anderen.
* De persoon is vaak jaloers, wat gepaard kan gaan met woede. Dit leidt tot paranoïde wanen, omdat hij denkt dat anderen jaloers zijn op hem en zich op dezelfde manier gedragen als hij.
* De persoon gedraagt zich arrogant. Hij voelt zich superieur, boven de wet verheven en alom aanwezig (magisch denken). Hij wordt kwaad als hij wordt tegengesproken door mensen die hij als minderwaardig beschouwt.


Bronnen, noten en/of referenties:

* Willem van der Does, Zo ben ik nu eenmaal! Lastpakken, angsthazen en buitenbeentjes, Scriptum Psychologie, ISBN 90-5594-346-0

1. ↑ Alice Miller, Het drama van het begaafde kind.


http://narcismevanfamilielid.web-log.nl ... _nps_.html

Iemand met NPS gebruikt mensen

De persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis weet zich onvoldoende in te leven in de behoeften en noden van anderen. Het contact met de ander dient vaak de versterking van het eigen zelfgevoel, zonder dat een diepere uitwisseling van gevoelens ontstaat. In het contact met iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis kan het gevoel ontstaan dat je gebruikt wordt voor de bevestiging van de ander. In de praktijk kan het contact prettig zijn zolang je meegaat in de wensen en behoeften van de ander, maar ontstaat een probleem wanneer je je eigen weg wilt bewandelen. Conflicten kunnen makkelijk leiden tot verbreking van het contact.

Waaraan zou je een type narcistische man/vrouw kunnen herkennen?

- wil niet naar het eigen gedrag kijken;
- heeft geen vrienden;
- laat een spoor van gebroken harten achter zich;
- gaat vreemd;
- is jaloers, claimend en bezitterig;
- heeft veel kritiek op anderen;
- klaagt maar ziet het eigen aandeel nooit;
- eist dat jij degene bent die dingen opgeeft;
- zoekt steeds ruzie;
- kan niet alleen zijn;
- is dwingend;
- liegt en bedriegt;
- biedt nooit excuses aan;


http://narcismevanfamilielid.web-log.nl ... _je_e.html


HOE HERKEN JE EEN NARCIST?

Narcisme Iedere gek zijn gebrek? Ken jij een narcist?

Hoe herken je een narcist! Dat is niet zo makkelijk want narcisten kunnen heel "normaal" overkomen en liegen (acteren) hun "waarheid" alsof het gedrukt staat en nemen iedereen in de maling! Ik kan het weten want ik heb zo’n familielid in mijn omgeving! Een narcist voelt zich graag belangrijk en houdt van macht, dus zal deze de mensen in de directe omgeving afhankelijk maken, zodat de narcist de macht krijgt en dus de leiding heeft. Hij/zij staat ook graag in de belangstelling en doet steeds weer nieuwe dingen voor aandacht.

Ze zijn gefrustreerd, doen en zeggen dingen wat een normaal mens niet in hun hoofd zal halen, want een narcist vindt de hele wereld gek behalve zichzelf! Narcisten kunnen gevaarlijk zijn omdat ze een onvoorspelbaar karakter hebben! Ze worden agressief als ze de situatie niet onder controle blijken te hebben en het gaat niet zoals ze hadden gedacht. Dan gaan narcisten onberekenbaar worden, ze gaan stalken, worden agressief, maar voelen zich zelf nog het meest het slachtoffer en dat weten ze goed naar de buitenwereld over te dragen! Ze verspreiden roddels over mensen om zichzelf schoon te praten. Narcisten kunnen zo goed liegen dat de meeste mensen niet eens beseffen dat ze met een narcist te maken hebben, want ze lijken in de omgang zo "normaal"! Het zijn hele goede acteurs. Pas als mensen zich tegen een narcist keren komen ze erachter dat ze met een gestoorde te maken hebben want dan valt de narcist door de mand. Ze flippen als ze mensen niet onder controle hebben en gaan dan dingen doen wat iedere logica te boven gaat van een normaal denkend mens. Narcisten houden heel veel van zichzelf en geven alleen om anderen mensen wanneer het in hun voordeel is en als ze er zelf beter van worden, dan spelen ze weer even een "normaal" persoon en kunnen dan heel charmant zijn maar dat houdt de narcist slechts een korte tijd vol! Een narcist heeft de drang om mensen (liefde) te kopen en om aardig en populair te zijn en geeft dan ook veel geld uit aan dure materialistische dingen, omdat die het nodig vindt om indruk te maken op de buitenwereld. Hij/zij wil er zo graag bij horen! Wil de mensen het idee geven dat het altijd goed gaat en leeft als god in Frankrijk al moet de narcist zich diep in de schulden steken! De narcist overdrijft over zijn functie op de werkvloer, en denkt (en gelooft ook echt ) dat de narcist diegene is waar het bedrijf om draait en voelt zich dan ook heel belangrijk! De narcist is afgunstig en mijdt mensen die succesvoller zijn. Een narcist weet niet beter dan dat die boven andere mensen staat en voelt zich erg verheven en wil dan ook als zodanig behandeld worden. Prijs de narcist de hemel in en je hebt er een goede vriend aan. Heb je een keer commentaar of betrap je hem op zijn leugens dan is de vriendschap over want een narcist houdt niet van kritiek en is dan diep beledigd! Eigenlijk moet je diep medelijden hebben met een narcist want ze zijn echt zielig omdat ze zelf in de overtuiging leven dat ze bij iedereen goed in de markt liggen en normaal overkomen. Hoewel de mensen in de directe en naaste omgeving (familie) weten dat de narcist gestoord is (we hebben bewijsmateriaal gezien) willen zij dat de narcist niet laten merken om de narcist niet te kwetsen, dus laten ze hem/haar in de waan, spelen het spelletje mee! Want een narcist die doorslaat kan een gevaar voor zichzelf en voor anderen zijn.

Soms willen de mensen die verwant zijn aan een narcist het niet weten en negeren de symptomen, omdat het natuurlijk heel pijnlijk is en als de waarheid pijn doet is men geneigd liever zijn/haar leugens te geloven.

Narcisme is een (zware) geestelijke persoonlijkheidsstoornis (ziekte) die moeilijk of niet te behandelen is en kunnen eindigen in een inrichting alwaar ze, indien mogelijk, behandeld moeten worden door mensen met veel ervaring, want beginnelingen winden ze zo om hun vinger met hun charmes. Heb je door deze beschrijving van een narcist herkenningspunten van iemand in je omgeving, houdt dan afstand van die persoon en probeer deze zo veel mogelijk te mijden want dat is de enige manier om jezelf te beschermen zodat je niet gekwetst zal worden.

Dit stuk werd geschreven door Carla Wilkens (blogeiland).


http://narcismevanfamilielid.web-log.nl ... andac.html

DIVERSE PUNTEN WAARAAN JE EEN NARCIST KAN HERKENNEN

Met zichzelf bezig zijn, in niemand geïnteresseerd zijn, met de eigen dingen bezig zijn en de aandacht daar niet van kunnen lostrekken, voor niemand anders buiten zichzelf interesse hebben.

De aandacht is bij zichzelf en uitsluitend bij zichzelf, kan zeer moeilijk de aandacht op een ander plaatsen, de aandacht is als het ware aan zichzelf vastgeplakt.

Alles uitsluitend waarnemen vanuit 1 gezichtshoek of gezichtspunt, namelijk de eigen egoïstische gezichtshoek. Totaal niet waarnemen vanuit een andere gezichtshoek. Zich geen enkel ander gezichtspunt dan het eigen gezichtpunt kunnen voorstellen of kennen. Alles en iedereen moet wijken voor dat gezichtpunt. Totaal geen besef of voorstellingsvermogen dat een ander een ander gezichtpunt zou kunnen hebben. Uitsluiten vanuit eigen visie denken en handelen.

Kan een ander niet begrijpen, kan alleen zichzelf begrijpen, kan zich alleen een belevingswereld voorstellen die hij of zij zelf kent.

Heeft totaal geen besef van wat een ander voelt of meemaakt, kan zich niet voorstellen dat iets voor een ander moeilijk kan zijn of dat een ander lijdt, heeft alleen maar besef van de eigen belevingswereld. Kan zich niet voorstellen dat een ander iets voelt of een eigen belevingswereld heeft of iets verlangt. Kan alleen aan eigen voldoening denken en een ander is daartoe een middel. Een ander is als het ware een gebruiksvoorwerp.

Alles draait rond jou, jij bent het centrum, jij bent de belangrijkste!

Ze moeten voor je buigen.

Jij bent de grootste, de anderen verzinken in het niets tegenover jouw grootheid.

Gevoel van eigendunk, meerwaarde ten opzicht van anderen.

Je bent bewonderenswaardig, je bent zo speciaal, je bent zo anders dan anderen, je staat zo boven hen verheven.

Wat jij doet is zo perfect, zo goed, geen enkel ander kan daar zelfs maar van dromen, om te presteren en te creëren wat jij kan.

Je moet mooi zijn, je moet de beste zijn, je moet vooraan staan, je moet opvallen, iedereen moet je zien, willen de anderen overtroeven door ervoor te zorgen iets te hebben of te zijn dat beter is dan dat van de anderen.

De aandacht naar zich toehalen in een groep of tijdens een gesprek met meerdere mensen. Door opvallend gekleed te gaan, of door opvallende dingen te zeggen, door een opvallende houding aan te nemen, door het hoge woord te voeren (ook als het over thema's gaat waar hij/zij zogoed als niets over weet).

De ganse wereld draait rond hem/haar, kan zich niet voorstellen dat een ander een andere bestaansreden zou kunnen hebben dan in functie van hem/haar te bestaan. Kan zich niet voorstellen dat een ander iets voor zichzelf zou willen, want immers, alles en iedereen bestaat in functie van hem/haar. Kan uitsluitend aan eigen behoeften en eigen voldoening denken.

Machtsvertoon, pronken met dure dingen, met dure kleding .......

Pronken met andermans veren.........


http://narcismevanfamilielid.web-log.nl ... _iema.html



Hoe kun je het beste omgaan met iemand met een narcistische persoonlijkheid? Moet ik therapie adviseren?

Geen eenvoudige vraag! Mensen met NPS kunnen sterk verschillen. Toch zijn wel een paar algemene opmerkingen te maken. Mensen met een NPS 'verleiden' soms anderen om heel anders te reageren dan zij normaal zijn te doen. Bijvoorbeeld heel voorzichtig, of heel bot. Pas daarvoor op, blijf vooral op je eigen manier reageren, dat werkt beter. Veel voorkomende reacties op mensen met een NPS zijn: je gaan ergeren of je juist ongemakkelijk of onzeker gaan voelen. Misschien helpt het wanneer je bedenkt dat de ander zich zelf vaak ongemakkelijk voelt of ontevreden over zichzelf is. Wanneer iemand met een NPS overweegt om hulp te zoeken, kun je hem/haar daar in ondersteunen. Je kunt wijzen op de mogelijkheid van een (persoonlijkheids)diagnostisch onderzoek, zoals dat bij de meeste RIAGG's en poliklinieken gedaan kan worden. Maar ook kan een oriënterend gesprek met een psychotherapeut of psychiater duidelijkheid geven. Je kunt heel goed zo'n gesprek plannen, zonder dat je meteen beslist ook werkelijk in therapie te gaan.


http://www.psyq.nl/Programma/Persoonlij ... dsstoornis
https://www.e-psychiater.nl/html/psychi ... che-ps.php
Narcistische persoonlijkheidsstoornis

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn ambitieus en belust op roem en fortuin. Zij pochen over hun eigen prestaties, dromen van succes, denken dat ze uniek zijn in de wereld waardoor zij alleen begrepen kunnen worden door mensen die zelf bijzonder zijn. Zij willen graag bewonderd en op hun wenken bediend worden. Ook zijn zij vaak jaloers of denken juist dat anderen jaloers zijn op hen. Zij worden arrogant en hooghartig gevonden. De zelfoverschatting lijkt samen te hangen met een zeer kwetsbaar zelfgevoel.

Strijd en woede is een belangrijk bestanddeel in het leven van mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Zij willen dat alles op hun manier gebeurt en kunnen razend worden als iemand daar kritiek op heeft of er tegenin wil gaan. De kwetsbaarheid van het zelfgevoel komt enerzijds tot uitdrukking door grote behoefte aan bewondering en anderzijds door de grote woede waarmee zij kunnen reageren op een belediging of veronachtzaming.

De relaties met andere mensen zijn kwetsbaar. Mensen met narcistische persoonlijkheidsstoornis halen zich behalve hun eigen woede ook gemakkelijk de woede van anderen op de hals doordat zij zich niet aan de algemene normen en waarden houden. Ook kunnen zij mensen voor hun karretje spannen en zelfs uitbuiten. Regels zijn er alleen voor anderen. Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis tonen weinig begrip voor anderen en zullen zich vooral met anderen bezighouden om er zelf beter van te worden. Het vermogen om zich in te leven in de gevoelens van andere mensen lijkt beperkt te zijn.

Wanneer je te maken hebt met iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis dan ga je je vroeg of laat afvragen of je nog wel meetelt. De persoon heeft jou ongetwijfeld eerst opgehemeld maar geleidelijk kom je er achter dat het diegene vooral te doen was om hem of haar te loven en te prijzen. Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis kunnen zeer interessant zijn, maar vooral interessant doen. Ze scheppen op en ze zijn een tikkeltje snobistisch en dat is soms te zacht uitgedrukt. Op een gegeven moment voel je je gebruikt door deze mensen. Ze krijgen het soms goed voor elkaar om anderen voor hun karretje te spannen maar het gaat alleen goed zo lang ze niet tegengesproken worden. Kritiek verdragen ze slecht, dat merk je aan de gespannen stilte die er valt wanneer je ze afwijst of de razende woede waarin ze dan terecht komen. Het zijn de mensen die je jaren later nog iets kwalijk kunnen nemen. Het zijn vaak ijdele mensen die zichzelf graag horen spreken. Hun beste vrienden zijn degenen die hen bevestigen.

achtergrond

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis worden gekenmerkt door het verhoogde gevoel van eigenwaarde dat zij hebben. Zij vinden zichzelf bijzonder en belangrijk en verwachten van anderen dat zij door hen met speciale aandacht behandeld worden. De zelfoverschatting lijkt samen te hangen met een zeer kwetsbaar zelfgevoel. Zij kunnen dan ook makkelijk depressief worden. Relatieproblemen en problemen op het werk komen veel voor als gevolg van hun stoornis. Dat levert stress op waar zij slecht tegen bestand zijn. De narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft niet de neiging om met het klimmen der jaren minder te worden. Ouder worden is op zich al een krenking van het zelfgevoel. "Midlife crisis" komt dan ook veelvuldig voor. De schattingen naar het voorkomen van deze stoornis lopen uiteen. Binnen de muren van een psychiatrisch ziekenhuis kunnen 2 tot 16 procent van de mensen deze stoornis hebben. In de algemene bevolking ligt het percentage onder de 1 procent. Er is geen erfelijke factor bekend. Wel wordt gedacht dat ouders door de wijze van opvoeden soms kunnen bijdragen aan het gevoel van grandioos en bijzonder zijn van hun kind.



http://nl.wikipedia.org/wiki/Empathie
Empathie
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Empathie is een ander woord voor inlevingsvermogen, de kunde of vaardigheid om je in te leven in de gevoelens van anderen. Het woord empathie is afgeleid van het Griekse woord ἐμπάθεια (empatheia), of invoelen.

Algemeen

Het zichzelf kunnen verplaatsen in anderen draagt bij tot het kunnen begrijpen van emoties van anderen en de communicatie met je medemens. Zonder empathie praat je langs elkaar heen of ontstaan er meningsverschillen. Empathie steunt ook op een goed 'lezen' of verstaan van verbale en non-verbale communicatieboodschappen van anderen.

Psychologische achtergrond

* Empathie en persoonlijkheid

Empathie wordt soms gezien als een individuele vaardigheid of persoonlijkheidseigenschap die belangrijk is in de omgang met mensen. Het empathisch vermogen speelt een hoofdrol bij emotionele intelligentie.[1]

* Empathie en ontwikkeling

Empathie is een eigenschap die ingebed is in de emotionele en cognitieve ontwikkeling van individuen. Onderzoek toont aan dat empathie zich rondom de kleuterleeftijd ontwikkelt. Peuters kunnen bijvoorbeeld anderen troosten op die jonge leeftijd. Ook kunnen peuters vanaf die leeftijd spelletjes spelen waarmee ze iemand anders kunnen foppen. Deze vaardigheden vereisen dat het kind weet wat anderen geloven, zodat de peuter dit kan manipuleren.[2]

* Hebben dieren empathie?

Onderzoek naar mensapen als chimpansees suggereert dat ook bij dieren empathisch gedrag voorkomt in de vorm van elkaar troosten en herkenning van gelaatsexpressies[3] Ook zelfherkenning van dieren in de spiegelproef wordt gezien als een teken van inlevingsvermogen bij dieren.

* Empathie en gedragsstoornissen

Uit onderzoek blijkt dat dat niet alle mensen in staat zijn om empathie te voelen, of om de emoties van anderen te bemerken. Zo worden autisme en het syndroom van Asperger vaak gekarakteriseerd door een verminderd vermogen tot empathie voor een andere persoon[4]. Een gebrek aan empathie kan samenhangen met de eigenschap alexithymie. Gebrek aan empathie zou tenslotte ook gelden voor mensen met een zogenaamde psychopatische stoornis. Dezen zijn schijnbaar in staat het zo te laten lijken alsof ze zich bewust zijn van de emoties van anderen, waarbij zij soms overtuigend de zorg of vriendschap tonen. Zij kunnen deze vaardigheid gebruiken om te charmeren of om te manipuleren, maar deze personen missen de cruciale gevoelens van sympathie of compassie, waar empathie vaak toe leidt.

Empathie en simulatietheorie

Empathie is het vermogen zich in anderen te verplaatsen. Simulatietheorie gaat uit van de veronderstelling dat louter het waarnemen van gedrag en bijvoorbeeld de emotionele expressies van anderen, dezelfde mechanismen in de hersenen activeert die gebruikt worden om het eigen gedrag en emoties te produceren.[5] Volgens deze theorie is het vermogen zich in anderen te verplaatsen dus een uitvloeisel van perceptie van andermans gedrag en niet zozeer een specifiek invoelend vermogen. De ontdekking van van spiegelneuronen in de hersenen kan gezien worden als een bevestiging van de simulatietheorie. Aanhangers van de simulatietheorie menen dat deze ook gebruikt kan worden om verschijnselen die vallen onder Theory of mind te verklaren.
Zie ook
* Spiegelneuron

Voetnoten

1. ↑ Goleman, D. (1995).Emotional intelligence. New York: Bantam Books.
2. ↑ Zahn-Waxler, C., Radke-Yarrow, K.,Wagner, E. & Chapman, M. (1992). Development of concern for others. Developmental Psychology, 28, 126-136.
3. ↑ deWaal F.B.M. en van Roosmalen, A. (1979). Reconciliation en consolation among chimpanzees. Behavioral Ecology and Sociobiology, 5, 55-66.
4. ↑ Baron-Cohen S. (1995). Mindblindness: An essay on autism and theory of mind. Cambridge. MIT Press
5. ↑ Gallese, V. & Goldman, A. (1998). Mirror neurons and the simulation theory of mind-reading. Trends in Cognitive Sciences, 2, 493-501

Ontvangen van "http://nl.wikipedia.org/wiki/Empathie"
Categorieën: Psychologie | Gesprekstechniek



http://nl.wikipedia.org/wiki/Emotionele_intelligentie
Emotionele intelligentie
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Emotionele intelligentie, gemeten met de index EQ, is een aanvulling van het traditionele IQ. Het begrip kwam in 1995 onder de aandacht, toen het gelijknamige boek van de Amerikaan Daniel Goleman verscheen. De hype is sindsdien overgewaaid maar het begrip EQ is bij velen blijven hangen.

Meer dan een wetenschappelijke methode is het gedachtegoed rond het EQ een levensbeschouwelijke doctrine die probeert te achterhalen welke mensen emotioneel het best zijn toegerust om maatschappelijk succes te bewerkstelligen en stilzwijgend aanneemt dat aan die mensen een voorbeeld moet worden genomen.

EQ-tests worden nog steeds gebruikt als onderdeel van personeelsselectie. Daarbij staat voorop dat niet alleen kennis maar ook empathie belangrijk is voor het succesvol functioneren in een organisatie. Logische beslissingen botsen immers vaak met emoties, spanningen en gevoeligheden. Een EQ-test probeert daarom antwoord te geven op vragen als:

* hoe gaat iemand om met de emoties van zichzelf of de anderen?
* hoe reageert iemand op situaties waaraan hij of zij niets kan veranderen?

Hoewel het onduidelijk is wat een EQ-test precies meet, komt het er grofweg op neer dat iemand met een bijzonder laag EQ als eigengereid kan worden omschreven, terwijl iemand met een hoog EQ conformistischer is aangelegd. EQ-voorvechters beweren dat iemand met een hoog EQ empathischer en daarom succesvoller is. Critici van de doctrine betwisten niet dat mensen met een hoog EQ maatschappelijk succesvoller kunnen zijn, maar stellen dat dit meer te maken heeft met een amorele meeloper-mentaliteit dan met empathie.

EQ gebruikt als assessment

Volgens sommigen is de achterliggende gedachte bij het gebruik van het EQ voor personeelsselectie dat werknemers vaak gefrustreerder zijn over het feit dat leidinggevenden niet tonen dat ze naar hen willen luisteren en hen willen begrijpen, dan over het feit dat ze hun zin niet krijgen.

Volgens anderen zal de correlatie tussen een goede EQ-competentietest en resultaten op het werk 50% of meer bedragen en vertonen hogere leidinggevenden een beduidelijk hogere score op vragenlijsten die EQ-competenties meten.

De waarde van een EQ-test is, meer nog dan die van een IQ-test, omstreden. Het EQ is geen exact meetbare eigenschap. Het correct gebruik van een EQ-test bestaat er daarom in dat men moet nagaan hoe de personen die goed scoren op de werkvloer scoren op de EQ-test.

Ook zijn er meetproblemen: de instrumenten die EQ-competenties meten, leveren enkel betrouwbare resultaten op als ze gebruikt worden volgens een 360° feedback methode. Deze methode, waarbij ook collega's gevraagd wordt om het gedrag van de geteste persoon in te schatten, is per definitie niet bruikbaar bij personeelsselectie, maar enkel bij assessment van werknemers die reeds enige tijd in dienst zijn. Het is daarom meer aangewezen om bij personeelsselectie de attitude van medewerkers te testen.

De vijf belangrijkste EQ-eigenschappen zijn:

1. Zelfkennis. Mensen met een hoog EQ zijn zich bewust van wat ze voelen
2. Optimisme. Mensen met een hoog EQ denken positief over hun eigen mogelijkheden en laten zich niet snel uit het veld slaan.
3. Kunnen afzien. Mensen met een hoog EQ kunnen het opbrengen om te werken aan iets wat ze op lange termijn willen.
4. Empathie. Mensen met een hoog EQ kunnen zich goed verplaatsen in de gevoelens van anderen.
5. Sociale vaardigheden. Mensen met een hoog EQ kunnen goed met zowel bekenden als vreemden omgaan.

Het wordt ook wel omschreven als de 'interpersoonlijke en intrapersoonlijke intelligentie tezamen' (zie Howard Gardner).

Literatuur

* Robert K. Cooper met Ayman Sawaf: Werken met EQ: Emotionele Intelligentie in bedrijf en praktijk (A.W.Bruna Uitgevers, 1997)
* Daniel Goleman: Emotionele Intelligentie - Emoties als Sleutel tot Succes (Uitgeverij Contact, 1996)
* Patrick Merlevede & Rudi Vandamme: 7 lessen in Emotionele Intelligentie (Uitgeverij Garant, 1999)
* Ludo Abicht: Intelligente emotie (Uitgeverij Houtekiet, 2001)
* John Eaton & Roy Johnson: Communiceren met emotionele intelligentie (E-com Publishing, 2001)


http://nl.wikipedia.org/wiki/Sociale_vaardigheid
Sociale vaardigheid
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Met sociale vaardigheid bedoelt men doorgaans de menselijke eigenschap goed met je medemens te kunnen omgaan. Deze vaardigheid wordt geleerd doorheen opvoeding en onderwijs.

Onderwijs

In Vlaanderen is "sociale vaardigheden" ook opgenomen als "Vakoverscheidende eindterm" in het basisonderwijs en het secundair onderwijs. Thema's die daarbij aan bod komen zijn o.m.:

* beleefdheid
* assertiviteit
* respect vragen en geven
* complimenten geven en erop reageren
* weerstand bieden aan groepsdruk



Psychologie

In de gedragspsychologie en -therapie hanteert men het begrip sociale vaardigheden soms als synoniem van (sociale) zelfredzaamheid. Bij psychiatrische patiënten of gevangenen die hun instelling weldra gaan verlaten gaat het dan om het aanleren van de minimale omgangsvormen om zich in de maatschappij te kunnen handhaven: vragen om inlichtingen, gebruik van openbaar vervoer, mondelinge en schriftelijke afspraken maken, .... Dikwijls worden deze vaardigheden, al dan niet in kleine groep, ingeoefend door middel van rollenspel olv van een therapeut of maatschappelijk werker.
Ontvangen van "http://nl.wikipedia.org/wiki/Sociale_vaardigheid"
Categorieën: Psychologie | Onderwijs


http://nl.wikipedia.org/wiki/Conformisme
Conformisme
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Conformisme slaat op het aanpassen van zichzelf aan het gedrag en de opvattingen die heersen in een bepaalde groep met als doel geaccepteerd te worden binnen deze groep.

Binnen de groep heerst er conformiteitsdwang. Dit is de dwang tot aanpassing aan de opvattingen en gedragingen die binnen de groep heersen. Past iemand zich niet aan, loopt deze persoon het risico buiten de groep te worden gezet.

Mensen zijn sociale wezens en willen daarom graag bij een groep horen en relaties aan gaan met andere mensen (bijvoorbeeld een vriendenkring). Daarom beschikken zij over een conformiteitsdrang: de neiging om zich aan te passen.

De neiging tot conformisme kan zowel voorkomen in kleine groepen, zoals een vriendenkring, als ook in grotere gemeenschappen, zoals een maatschappij.

De Amerikaanse psycholoog Solomon Asch heeft hier onderzoek naar gedaan, bekend als de overeenstemmingsexperimenten van Asch.
Mail Beheer
A positive attitude may not solve all your problems, but it will annoy
enough people to make it worth the effort.

Eveline
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Berichten: 4425
Lid geworden op: 20-12-2008 12:27

Bericht door Eveline » 10-02-2010 09:06

http://nps.bbforum.nl/

Lotgenoten forum voor nacsisme en persoonlijke relaties.

Forum voor lotgenoten die met een narcist hebben te maken.

Volgens de beschrijvingen daar hebben veel mensen narcistische trekken.
Maar de kwalificatie narcist mag alleen door een arts worden gesteld.

Toch zijn in dat forum veel tips te vinden waar je op kan letten, stappen om je van zo iemand te bevrijden, enz.

Een omgeving waar je veilig moet kunnen zijn.

Er zijn ernstige kanttekeningen, die we op dit moment nog niet in het forum zetten.
Dit om mensen die zich veilig wanen dat gevoel van de enige plaats waar ze terecht kunnen niet te ontnemen.
Mail Beheer
A positive attitude may not solve all your problems, but it will annoy
enough people to make it worth the effort.

Eveline
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Berichten: 4425
Lid geworden op: 20-12-2008 12:27

Bericht door Eveline » 18-03-2010 08:35

De relationele vicieuze cirkel van narcisten


Narcisten wisselen regelmatig van levensgezel. Een narcist houdt het over het algemeen niet lang uit bij een en dezelfde partner. De relatie gaat goed zolang de narcist bewonderd wordt, op een voetstuk geplaatst wordt en alle aandacht krijgt. Heeft hij het idee niet (meer) nummer één te zijn dan zal hij in eerste instantie manipulatie en emotionele chantage gebruiken om zijn 'plaats nummero 1' terug te winnen. Lukt dit niet dan slaat zijn gedrag langzaam om in agressie.

Veelal zijn partners van narcisten na korte of lange tijd zo moe getergd dat zij zelf besluiten de narcist te verlaten, met als gevolg vaak stalkingsgedrag van de narcist.
De narcist zal in dit stadium per ommegaande op zoek gaan naar een nieuwe partner; zeker als hij merkt dat zijn wapens geen effect meer hebben op de voorbije liefde. Deze nieuwe partner zal hij aan zich binden door onder andere de slachtofferrol aan te nemen en haar te hemel in te prijzen. 'Jij kan mij redden' 'Zonder jou ben ik niets'. Ook laat hij niets achterwege deze nieuwe verovering te overtuigen van zijn goede karakter en bedoelingen.
Tegelijkertijd zal hij haar tot bondgenoot maken in de 'strijd' tegen zijn voorbije liefde. Hij zal proberen deze voorbije liefde zwart te maken; alles was haar schuld! Zeker gevoelige vrouwen zullen hier vatbaar voor zijn. Zij voelen zich vereerd; zij gaan zich opstellen als 'redder'.

De narcist schuwt geen middel om zijn voorbije liefde neer te zetten als 'vals', 'gestoord' en 'helemaal gek'. Hierbij betrekt hij zonder scrupules de mensen uit zijn omgeving, die inmiddels vaak ook verward zijn, omdat zij al langere tijd bloot staan aan emotionele chantage en manipulatie. De narcist bezit het vermogen anderen te doen geloven waarvan zij intuïtief aanvoelen dat het niet klopt! Een nieuwe partner gaat in haar verliefdheid vaak mee in deze denkwijze. Ook zij raakt in staat van verwardheid zonder het door te hebben.
Zijn tegenstrijdigheden en schijnbare ( eigen)krenking om de kleinste dingen; zijn projecteren van eigen gebreken en tekortkomingen op de ander, doen praktisch iedereen in deze fase belanden. Daarnaast is er nog de geveinsde belangstelling, waarvan men als men goed kijkt merkt dat deze niet oprecht is en enkel onderdeel is van het spel van de narcist zijn nieuwe partner aan zich te binden.

Heeft de narcist in de gaten dat hij zijn nieuwe liefde 'vast heeft gehaakt', zal ook zij onderdeel worden van deze nimmer eindigende cirkel van de narcist.
Gedragspatronen van narcisten zijn vrijwel identiek. Dat maakt ze, als je eenmaal door hebt hoe ze te werk gaan, zeer voorspelbaar.

NPS lotgenoten forum.
Kijk daar voor meer nuttige informatie, hulp, stappenplan, boeken.
Mail Beheer
A positive attitude may not solve all your problems, but it will annoy
enough people to make it worth the effort.

Eveline
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Berichten: 4425
Lid geworden op: 20-12-2008 12:27

Bericht door Eveline » 20-03-2010 05:38

http://mens-en-samenleving.infonu.nl/ma ... rcist.html


Leven met een narcist
Infoteur: Mjon

Leven met een narcist

Leven met een narcist kan dan wel spannend zijn, het is altijd belastend, vaak schrijnend en uitputtend. Het is eerder overleven dan leven. Hoe herken je het? Hoe kun je de liefde die je opsluit overwinnen? En hoe kun je de eerste stappen nemen om jezelf te beschermen?

//knip//
Lees het hele bericht op bovenvermelde link.


Dit artikel is onderdeel van de special: Kwaadaardig narcisme
http://mjon.infoteur.nl/specials/kwaada ... cisme.html

© 2010 Mjon, gepubliceerd in Man en Vrouw (Mens en Samenleving) op 02-01-2010, laatst gewijzigd op 29-01-2010. Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van Mjon is vermenigvuldiging van dit artikel verboden. Meer...
Gerelateerde link
Narcisme en Relaties - Forum.
Verwante artikelen

* Narcistische Persoonlijkheidsstoornis (NPS): NPS wordt gekenmerkt door arrogant, hooghartig en egoïstisch gedrag. Het is belangrijk om voor jezelf op te komen en soms moet je voor jezelf kiezen om niet over…
* Weet een narcist wat hij doet?: Narcisme is de uitkomst van een onbewuste keuze als verdedigingsmechanisme in de kindertijd. In alle discussies over narcisme, is de vraag regelmatig of de narcist zich wel of…
* Narcisme kenmerken: Hoe herken je een narcist? Dat is niet zo gemakkelijk want narcisten zijn er in vele soorten en maten. Ze kunnen heel "normaal" overkomen en overtuigend liegen. Met hun charme en flamboya…
* Kan een narcist veranderen?: Velen van ons leven met het idee dat we die ander wel kunnen veranderen. We denken dat als we maar genoeg van ze houden, genoeg voor ze doen, als we onszelf genoeg veranderen, al…
* Hoe ontstaat narcisme?: Is pathologisch narcisme de uitkomst van erfelijke eigenschappen - of het trieste resultaat van misbruik of een trauma? Of, is het de samenloop van omstandigheden waardoor narcisme on…

http://mens-en-samenleving.infonu.nl/ps ... s-nps.html
http://mens-en-samenleving.infonu.nl/ma ... -doet.html
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/rel ... erken.html
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/rel ... deren.html
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aan ... cisme.html
Mail Beheer
A positive attitude may not solve all your problems, but it will annoy
enough people to make it worth the effort.

Eveline
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Berichten: 4425
Lid geworden op: 20-12-2008 12:27

Bericht door Eveline » 20-03-2010 06:13

http://storms.org

Boek Jan Sorms
Destructieve relaties op de schop.
‘Destructieve relaties op de schop’ geeft inzicht in psychopathie en raadgevingen om met mensen die aan deze stoornis lijden om te gaan.

Hierin beschrijft Jan Storms relaties met een narcist, de stelselmatige afbraak, hoe het te herkennen en je uiteindelijk te bevrijden.


‘Destructieve relaties op de schop’ geeft inzicht in psychopathie en raadgevingen om met mensen die aan deze stoornis lijden om te gaan.

Als je in je omgeving met een destructief persoon te maken hebt, kijk dan op zelfbescherming.org.

Als je beroepsmatig met destructieve mensen te maken kunt krijgen, kijk dan op psychopathie.info.




http://content1d.omroep.nl/640fb5db34cc ... opaat_.mp3
Radio uitzending.



http://zelfbescherming.org
Zelfbescherming in destructieve relaties
psychopathie herkennen, psychopathie hanteren

Beluister de AVRO-uitzending Hoe herken ik een psychopaat?

afbeelding omslag van boek - destructieve relaties op de schop - psychopathie herkennen en hanteren

dit boek is net verschenen
Naar schatting één op de twintig mensen lijdt aan psychopathie. In verreweg de meeste gevallen wordt er nooit een diagnose gesteld en gaan deze mensen vrijwel onbelemmerd hun gang.
Deel |
Ben je verwikkeld of verwikkeld geweest in een relatie met een destructieve persoon (m/v)? Een collega of partner? Iemand die aanvankelijk heel aardig leek misschien, maar die zich ontpopte als een manipulator?

Sommige mensen lijken normaal, maar ze zijn het niet. Achter het masker van gewoonheid en charme schuilt een zieke persoonlijkheid, die anderen manipuleert en misbruikt. Deze mensen kunnen onnoemelijk veel leed en ellende veroorzaken. Van al het kwaad dat ze aanrichten hebben ze zelf geen last. Een geweten of invoelingsvermogen zijn hun vreemd.

De destructieve, manipulatieve psychische stoornis is bekend als psychopathie*. Meestal denken mensen daarbij aan een kille, gewetenloze moordenaar. Maar dat is alleen de uiterste - en gelukkig uiterst zeldzame - vorm van een breder verschijnsel. Vaak is zo een persoon maatschappelijk redelijk tot zelfs zeer succesvol en wordt zijn of haar psychopathische aard niet herkend door de omgeving. Voor het slachtoffer van de psychopaat vormt dit een extra moeilijkheid. Men vindt het immers niet geloofwaardig dat "zo'n innemend iemand" zo destructief kan zijn. Het resultaat hiervan is dat men nog meer geïsoleerd raakt en aan zichzelf gaat twijfelen. Het is echter heel belangrijk voor slachtoffers van psychopathie om erkenning te krijgen voor de problemen waarmee zij worden geconfronteerd. Het is belangrijk om begrip en steun te krijgen van de gezonde samenleving.

De workshop Zelfbescherming in destructieve relaties - psychopathie herkennen en hanteren geeft je kennis. Die kennis geeft je kracht - een gunstige uitgangspositie om jezelf te bevrijden en weer een normaal en gelukkig leven te leiden. Met behulp van de individuele consulten kun je werken aan het herstel van de schade die een relatie met een destructief persoon heeft aangericht.

* Vaak worden andere namen gebruikt. Bijvoorbeeld narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS) of asociale persoonlijkheidsstoornis (APS). Niet alle psychopaten voldoen aan de criteria die voor deze persoonlijkheidsstoornissen worden gesteld. Er is wel een overlap.
Mail Beheer
A positive attitude may not solve all your problems, but it will annoy
enough people to make it worth the effort.

Eveline
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Berichten: 4425
Lid geworden op: 20-12-2008 12:27

Bericht door Eveline » 20-03-2010 08:32

http://samvak.tripod.com/

uitgebreide site van Sam Vaknin, zelf een narcist, die veel verklaringen geeft en uitleg over zijn gedrag.
Wordt veel als leidraad gebruikt voor uitleg wat narcisme en psychopathie is.
En daardoor ook waarschuwing en stappen om je van zo iemand te bevrijden.
Mail Beheer
A positive attitude may not solve all your problems, but it will annoy
enough people to make it worth the effort.

Eveline
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Berichten: 4425
Lid geworden op: 20-12-2008 12:27

Bericht door Eveline » 20-03-2010 09:39

Een narcist is er ook op uit om je te isoleren. Dus hij zal op wat voor manier dan ook zorgen dat je iedereen om je heen kwijt raakt zodat je niet meer wordt beïnvloed door buitenstaanders en hij de vrije hand en ruimte heeft wat betreft zijn macht en hersenspoel praktijken.

Dit is hetzelfde wat stalkers proberen te doen met hun slachtoffers.

Sunrise Avenue - Fairytale Gone Bad (w/ lyrics)
http://www.youtube.com/watch?hl=en&v=mQro1Wk0HSg



http://youtu.be/77ey1aWDnyY andere versie
Mail Beheer
A positive attitude may not solve all your problems, but it will annoy
enough people to make it worth the effort.

Eveline
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Berichten: 4425
Lid geworden op: 20-12-2008 12:27

Bericht door Eveline » 20-03-2010 17:35

http://mens-en-samenleving.infonu.nl/ps ... -werk.html

Hoe gaat een narcist te werk?
Infoteur: Mjon

Hoe gaat een narcist te werk?

Hoe doen narcisten het? Hoe gaan mensen met dergelijke absurd en schadelijk gedrag te werk. Hoe overtuigen ze schijnbaar normale mensen? Hoe word je verliefd op hen? Of zelfs nog verwarrender; waarom blijf je bij hem? Het verliezen van controle over een ander, is voor een narcist verschrikkelijk. In zijn verwoede pogingen om controle te houden, neemt de narcist zijn toevlucht tot een groot aantal ongelooflijk inventieve strategieën en mechanismen. Een opsomming van een aantal van zijn methodes:


Lees het hele stuk op bovenstaande link.
Overzic htelijk en interessant, oogopenend.
Mail Beheer
A positive attitude may not solve all your problems, but it will annoy
enough people to make it worth the effort.

Plaats reactie