Pesten en stalken

Stalking, belaging, hetze, samenzwering, belediging, bedreiging, cybercrime. mobbing, pesten

Plaats reactie
Eveline
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Berichten: 4425
Lid geworden op: 20-12-2008 12:27

Pesten en stalken

Bericht door Eveline » 22-07-2009 13:51

In de schoolomgeving is pesten een belangrijk item, waar door veel scholen veel aandacht aan wordt gegeven, themaweken / dagen worden georganiseerd, protocollen opstellen die in ieder klaslokaal zichtbaar zijn opgehangen, anti-pestcontracten die aan het begin van het jaar in ieder klaslokaal worden opgehangen en door alle leerlingen worden ondertekend, en veel aandacht wordt gegeven aan de handhaving en direct reageren op signalen.
De ESV methode en stappenplan zijn inmiddels behoorlijk bekend
KLIK

Wat ik eigenlijk zoek is een vertaling naar een omgeving van volwassenen, in de huiselijke of werkomgeving en in de internet omgeving.
Als dergelijke protocollen er zijn, post ze hier! alvast hartelijk dank in het belang van alle belaagde en gepeste personen.

Het mag toch niet meer voorkomen dat mensen die zelf tot belaagde / pispaal zijn gemaakt als zogenaamde daders zich niet voor de rechter kunnen verantwoorden omdat hun verdediging en verzamelen van bewijzen als bewijs van hun gepest en gestalk wordt aangevoerd.

Vandaar het grote belang van dergelijke protocollen, Met aangeven welke instanties kunnen worden benaderd. Naar de politie stappen zou mogelijk veel eerder moeten. ER zijn nog te veel korpsen waar men dit fenomeen zwaar onderschat en ondanks alle aangedragen bewijzen niet tot ene aangifte laat komen. Waarvan de pesters / daders dan weer heel veel misbruik maken en het slachtoffer / de pispaal ook nog eens extra slachtoffer is van een falende politie.

Gaarne discussie en ideeën.
Mail Beheer
A positive attitude may not solve all your problems, but it will annoy
enough people to make it worth the effort.

Eveline
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Berichten: 4425
Lid geworden op: 20-12-2008 12:27

Baas moet discriminatie op werkvloer tegengaan

Bericht door Eveline » 22-07-2009 14:27

Baas moet discriminatie op werkvloer tegengaan

donderdag 9 juli 2009 | Bron: ANP | Tags: Juridische aspecten van werk


Werkgevers zijn vanaf half juli verplicht om discriminatie op de werkvloer te bestrijden.

De Arbeidsinspectie zal net als bij seksuele intimidatie en pesten in actie komen als er signalen zijn dat in een bedrijf of sector werknemers blootstaan aan dergelijk ongewenst gedrag van collega's en leidinggevenden. De verplichting moet werkgevers bewuster maken dat discriminatie zich kan voordoen en dat zij maatregelen kunnen nemen om de risico's in te dammen.

Dat heeft een woordvoerster van minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) woensdag gezegd. Een wijziging van de Arbowet is inmiddels al door de Eerste Kamer aangenomen, maar treedt pas in werking als het halverwege deze maand op officielebekendmakingen.nl verschijnt. Sinds 1 juli wordt nieuwe regelgeving via deze website gepubliceerd in plaats van in de Staatscourant.

Als er in een bedrijf of sector duidelijk sprake is van risico op discriminatie, dan kan de Arbeidsinspectie van werkgevers eisen dat ze ,,een gericht beleid'' voeren om dit tegen te gaan. Voor werkgevers die hieraan geen gehoor geven, dreigt een boete.

Nadat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) eind 2007 na onderzoek had geconcludeerd dat niet-westerse allochtonen worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt, besloot Donner maatregelen te nemen. Volgens hem zijn werkgevers op grond van de Arbeidsomstandighedenwet verplicht de ,,psychosociale arbeidsbelasting'', ofwel zaken die stress op het werk veroorzaken, tegen te gaan. Discriminatie kan in de ogen van Donner ook zorgen voor psychosociale arbeidsbelasting.

Volgens de woordvoerster van Donner worden werkgevers niet plotseling opgezadeld met een hoop extra werk nu het tegengaan van discriminatie ook in de Arbowet komt te staan. Het anti-discriminatiebeleid zou meegenomen kunnen worden in de maatregelen die werkgevers nu al nemen tegen bijvoorbeeld pesten en seksuele intimidatie. Vaak gaat het om maatregelen, zoals gedragscodes, een klachtenregeling en vertrouwenspersonen.



Discriminatie, pesten, stalken, zit in dezelfde hoek.
Mail Beheer
A positive attitude may not solve all your problems, but it will annoy
enough people to make it worth the effort.

Eveline
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Berichten: 4425
Lid geworden op: 20-12-2008 12:27

Bericht door Eveline » 22-07-2009 14:31

Pesten en snauwen vaak onderdeel van bedrijfscultuur
Weinig aandacht voor tactvol communiceren
Gepubliceerd: 17 maart 2009 11:41 | Gewijzigd: 17 maart 2009 15:19
Monique De Knop, hoofd van het ministerie van Binnenlandse Zaken in België, is door haar ondergeschikte, Christine Breyne, beschuldigd van pesten. Een veelvoorkomend probleem, zo blijkt ook uit Nederlands onderzoek.
Door Steven de Jong

‘Nederland is een pestland’, concludeerde het tv-programma Zembla vorige maand op basis van TNO-onderzoek. In de praktijk blijkt pesten een uitwas van een dieperliggend probleem: werknemers willen graag tactvol met elkaar omgaan, maar weten niet hoe. “Feedback op de werkvloer is geen gemeengoed.”

Opvallend is de wijze waarop pestgedrag zich op de werkvloer manifesteert. Er wordt niet met etuis gegooid zoals in een schoolklas. Nee, pesten op de werkvloer is een vak apart. In Zembla vertelde een ambtenaar dat ze op een vergadering met de mond vol tanden stond omdat collega’s expres stukken achterhielden. Een rechercheur klaagde dat ze geen wapenkluis kreeg en dat een collega weigerde met haar op surveillance te gaan.

Maar het wordt voor de slachtoffers past echt vervelend als ze het gevoel krijgen ‘weggepest’ te worden. Met negatieve evaluaties bijvoorbeeld, zoals de Belgische directeur-generaal Christine Breyne beweert. Haar collega’s, die vinden dat ze prima functioneert, kwalificeren haar degradatie van Civiele Veiligheid naar Rampenschade als een “verbanning”. Hen werd zelfs verboden waardig afscheid te nemen. "We waren rondgegaan met een envelop om een bos bloemen te kopen om haar te bedanken", zei één van hen tegen het Nieuwsblad. "Maar toen dat plan bekend raakte, werd het ons verboden om die bloemen op de receptie te overhandigen. Opdracht van Monique De Knop, werd erbij gezegd." De voorzitster van het directiecomité, zoals De Knops functie officieel heet, ontkent de beschuldigingen. "Ik heb nooit in mijn leven iemand gepest. En ik houd mij ook niet bezig met afrekeningen. Een goed manager doet zoiets niet, want het is zinloos."

Het is dus moeilijk te achterhalen of er daadwerkelijk van pesten sprake is. Toch geven 650.000 werknemers in Nederland aan dat zij wel eens gepest zijn door collega’s. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (februari 2009) van TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is een tiende van de totale beroepsbevolking. In de helft van de gevallen zou de leidinggevende betrokken zijn bij het pesten, terwijl die het – bij wet – juist moet bestrijden.

Intimiderende werkomgeving

Sinds het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in 2000 becijferde dat 23 procent van de werknemers wel eens slachtoffer is geweest, staat pesten ook op de Haagse agenda. Onder pesten verstaat het ministerie onder andere: vervelende opmerkingen maken, beledigen, schelden, sociaal isoleren en openlijk terechtwijzen. In 2004 antwoordde toenmalig staatssecretaris Rutte op Kamervragen van de PvdA dat structureel gepest worden ingrijpender is dan seksuele intimidatie of agressie. Op grond van de Arbowet 2007 is de werkgever zelfs verplicht een actief beleid te voeren tegen een intimiderende, vijandige of onaangename werkomgeving.

Kantoorhumor

Dat klinkt allemaal heel ernstig. Maar de andere kant van de medaille heet kantoorhumor. In de jaren negentig in beeld gebracht door het Jiskefet-duo Edgar en Jos in de serie Debiteuren Crediteuren. De grappenmakers hebben Juffrouw Jannie nodig om hun saaie kantoorbestaan nog een beetje draaglijk te houden. Illustrerend is deze sketch: als de zwaarlijvige secretaresse op 5 december met cadeautjes en gedichten aan komt zetten weten de kantoorklerken zich geen houding te geven. Juffrouw Jannie is immers geen mens, maar het mikpunt van spot. Ze is sociaal geïsoleerd.

De gelijkenis met het pestslachtoffer dat Zembla portretteerde, een vrouwelijke gemeenteambtenaar, is treffend. Toen zij op kantoor trakteerde kreeg ze van een collega te horen dat ze dat voortaan maar moest laten omdat het verplichtingen zou scheppen. Pijnlijk, natuurlijk. In de uitzending kwam ook meneer Van der Noordt, directeur van een middelgroot bedrijf, aan het woord. Werknemers hadden een klacht tegen hem ingediend omdat er op kantoor seksueel getinte grappen per e-mail werden rondgestuurd. Van der Noordt liet blijken dat dit soort grappen moeten kunnen. Er moet ook wat te lachen zijn. Humor als onderdeel van de bedrijfscultuur, waar enkele collega's voor opgeofferd moeten worden. Het onderwerp van de spot kan niet altijd mee lachen.

Goede sfeer belangrijker dan fysieke arbeidomstandigheden

Dat Nederlandse werknemers horken zouden zijn is echter moeilijk te rijmen met de Jobmeter 2009, het jaarlijkse onderzoek naar arbeidsvreugde van bureau Ausems en Kerkvliet. Uit die enquête, gehouden onder 1400 respondenten, blijkt dat werknemers juist zeer hechten aan een goede sfeer op de werkvloer. Dat vinden ze zelfs belangrijker dan fysieke omstandigheden, zoals meubilair, hardware, geluid of binnenklimaat. Als ergernissen vinkten ze in groten getale oncollegiaal gedrag aan, zoals pesten, klikken, roddelen, openlijke terechtwijzingen en ongelijke behandeling.

Feedback organiseren

Pesters hebben volgens TNO vaak narcistische trekken, zijn op macht uit en kunnen zich slecht verplaatsen in de mensen die ze iets aandoen. Dit verklaart waarschijnlijk de oververtegenwoordiging van managers onder de pesters. Ondergeschikten, daarentegen, kijken over het algemeen wel uit. Zelfs opbouwende kritiek houden zij meestal voor zich, zo blijkt uit een in 2007 gehouden onderzoek van HR-specialist Cubiks. Meer dan de helft van de respondenten gelooft dat 'eerlijk zijn' slecht is voor de carrière. "Feedback op de werkvloer is geen gemeengoed", zei Cubiks-directeur Reinder van der Schaaf op de website HRpraktijk.nl. In zijn rapport geeft zijn instituut ook daar een verklaring voor: 60 procent neemt het ontvangen van negatieve kritiek niet in dank af. Cubiks adviseert daarom feedback te organiseren, bijvoorbeeld in speciale bijeenkomsten. Maar de helft van de Nederlandse managers besteedt slechts een tiende van de tijd aan people management, constateert het bureau.

Bang maken

Pesten is zogezegd de uitwas van een dieperliggend probleem, namelijk het onvermogen om tactvol met elkaar te communiceren. Pieter Langedijk, psycholoog en auteur van het boek Kritiek geven, op kritiek reageren (Ankh-Hermes, 2008) herkent de bevinding van Cubiks. "Laatst hoorde ik van een vrouw dat ze de indruk heeft dat chefs van een afdeling chef worden, niet omdat ze zo tactisch zijn, maar omdat ze het fijn vinden om te zien dat iemand bang van ze wordt. Dat mensen afhankelijk van hen zijn. Voor hun positie, voor hun baan."

Wijzen op consequenties

Met een voorbeeld geeft hij aan hoe belangrijk people management is. "Ik heb een jongen behandeld die in een fabriek werkt. Zijn oude machine produceerde acht meter gordijnstof per minuut, de nieuwe twaalf en de laatste wel vierentwintig meter per minuut." Er waren al twee werknemers overspannen geworden omdat ze het tempo niet bij konden houden, vertelt Langedijk. De overgebleven werknemers bekten zijn cliënt af. "Doe eens wat vlugger", zeiden ze de hele tijd. Langedijk adviseerde zijn cliënt de collega's op de consequenties te wijzen, het effect van hun gedrag. "Bijvoorbeeld door te zeggen: we kunnen met z'n allen nog harder werken, maar als ik ook in de ziektewet kom moeten jullie nóg harder werken."

Resoneren

Jan van Koert, trainer in 'geweldloos communiceren', moet niets hebben van het begrip 'kritiek'. Het is volgens hem de kunst woorden te horen zonder die meteen op jezelf te betrekken. "Mijn bedoeling is om alleen de woorden van de ander te verbinden met datgene wat diegene had willen krijgen." In zijn beleving resoneren mensen die gevoelig zijn voor kritiek vaak mee met de gevoelens of emoties van de collega die de kritiek geeft. Niet doen, adviseert Van Koert. "Denk: het gaat niet over mij, maar over de niet ingevulde behoefte van de ander." Managers die hun ondergeschikten koeioneren zijn volgens hem bang voor gezagsverlies. "Maar als die angst er is, is er waarschijnlijk al geen gezag meer."

Verzoeken en commanderen

Er is een verschil tussen verzoeken en commanderen, legt Langedijk uit. "Je kunt iets op een vrij rustige manier zeggen en toch laten blijken dat je het écht meent. Zonder dat je erbij schreeuwt of de ander boos aankijkt. Zonder grove woorden." Dat is volgens de psycholoog het verschil tussen een manager die kracht uitstraalt en een manager die macht uitstraalt. En daar kan meneer Storms, ex-commando en de baas van de pestkoppen Edgar en Jos in Debiteuren Crediteuren, nog wat van leren.


{NRC)
Mail Beheer
A positive attitude may not solve all your problems, but it will annoy
enough people to make it worth the effort.

Eveline
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Berichten: 4425
Lid geworden op: 20-12-2008 12:27

Mobbing expert platform

Bericht door Eveline » 22-07-2009 14:44

pesten-op-het-werk
Schikkingen en pesten op het werk.

Een interessant thema wat sinds gisteren volop in het nieuws is. Hieraan zitten nogal wat onderwerpen aan vast die het thema extra interessant maken: is schikken niet een bijdrage aan het onzichtbaar maken van ongewenst gedrag, een excuus van werkgevers om geen verantwoordelijkheid te nemen, of is het juist goed zoals Bob van der Meer zegt: laat de vervuiler maar betalen?

(lees verder op de sie ajb!)
Mail Beheer
A positive attitude may not solve all your problems, but it will annoy
enough people to make it worth the effort.

Eveline
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Berichten: 4425
Lid geworden op: 20-12-2008 12:27

Bericht door Eveline » 22-07-2009 14:49

Alleen een vergoeding helpt tegen pesten
Geplaatst: 15 juli 2009 06:40, laatste wijziging: 14 juli 2009 22:52

door Jacqueline Steenwijk

DEN HAAG - Naar schatting een op de tien Nederlanders komt in psychische nood door pestgedrag.

1 reactie
1 waardering

Deze week trof de Hogeschool Utrecht een schikking met een 32-jarige oud-studente die tijdens haar studie langdurig geïntimideerd werd door een docent. Ze raakte na haar studie arbeidsongeschikt.

Tien jaar lang heeft de inmiddels 32-jarige Karima van Marokkaanse afkomst zich ellendig gevoeld. Emotioneel gebroken door langdurige intimidatie en discriminatie van een docent op de Hogeschool Utrecht. Deze week kreeg ze genoegdoening. De hogeschool trof een schikking. Karima krijgt 22.500 euro aan smartengeld en inkomstenderving.

Volgens haar advocaat Ivo Laseur begonnen de problemen in 1999 toen ze het vak internationale marketing ging volgen. ,,De docent noemde haar dwaas viswijf, zei dat de dames er weer niets van bakten, dat islamitische vrouwen geen groepsleider mochten zijn en dat zij voorheen altijd op kamelen reden'', vertelt Laseur namens zijn cliënte.

Karima deed haar beklag bij het schoolbestuur, maar het duurde volgens Laseur meer dan zes maanden voordat zij een andere docent kreeg toegewezen. Ze schakelde de klachtencommissie in en de Commissie Gelijke Behandeling en kreeg bij beide gelijk. ,,Maar er veranderde niets. Ze voelde zich niet door de school gesteund. Het werd een onveilige omgeving voor haar.'' Vlak na haar studie stortte ze emotioneel in. Zes jaar zat ze in de bijstand.

,,De effecten van psychisch geweld komen vaak pas na lange tijd aan de oppervlakte. Toon dan nog maar eens aan dat de oorsprong bij dat pestgedrag lag'', zegt oprichtster Lia Donkers van het Mobbing Experts Platform, een organisatie die zich inzet tegen pestpraktijken op de werkvloer. Volgens Donkers is het een unicum dat Karima nu alsnog haar gelijk krijgt. ,,Dat geldbedrag is een schijntje, maar die erkenning is alles waard.'' Donkers hoopt dat ze als voorbeeld zal dienen voor andere slachtoffers.

Ze schat dat een op de zes Nederlanders lijdt onder pestgedrag. In driekwart van de gevallen zijn het volgens haar leidinggevenden die ondergeschikten pesten.

Schikking
Pestexpert en psycholoog Bob van der Meer die al sinds 1988 onderzoek doet naar pestgedrag, meent dat één op de tien Nederlanders de dupe is. Tot nu toe begeleidde hij vier zaken waarbij het slachtoffer een schikking kreeg van 75.000 euro.

Tot een echte rechtszaak is het nooit gekomen. ,,Dat willen die bedrijven niet. Dan staat hun schuld zwart op wit.'' Ook de Hogeschool Utrecht wijst nadrukkelijk iedere schuld af. De school heeft alleen geschikt omdat verder procederen ,,grote financiële risico's met zich mee zou brengen''.

Voor Van der Meer maakt het niet uit. ,,Schikkingen treffen een bedrijf in de portemonnee. Dit is de enige manier om dat gedrag te stoppen.'' Al zou hij liever zien dat de daders zelf op de blaren moeten zitten. ,,Een hooligan moet ook zelf voor de schade opdraaien. Verreken die schikking met het salaris van die docent en stuur hem op een cursus sociale vaardigheden.''

{Nederlands Dagblad)
Lees verder op link bovenaan en voor de reacties.

Artikel 300 van het Wetboek van Strafrecht stelt mishandeling strafbaar. Er is vaak onduidelijkheid of psychische mishandeling daar ook onder valt. Daarom moet de minister van justitie het artikel zodanig aanpassen dat psychische mishandeling er ook duidelijk onder valt. Dan kan er aangifte worden gedaan en kan bij voldoende bewijs de pester met succes worden vervolgd.
Belaging. stalken, pesten, ligt allemaal in dezelfde hoek, maar valt toch onder verschillende wetsartikelen.
Mail Beheer
A positive attitude may not solve all your problems, but it will annoy
enough people to make it worth the effort.

Eveline
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Berichten: 4425
Lid geworden op: 20-12-2008 12:27

Bericht door Eveline » 22-07-2009 14:55

Op grond van bovenstaande berichten en wat er over pesten en stalken zoal hier in dit forum wordt geschreven willen we een aanbeveling doen ook het digitaal stalken en pesten beter in wet- en regelgeving op te nemen.

Tevens moet het bij alle politiekorpsen in de oren worden geknoopt zodat slachtoffers niet bij pogingen aangifte te doen met een kluitje in het riet worden gestuurd.
Er zijn diverse korpsen meer dan berucht wat dat betreft.

Het "netjes gedragen" is ook een belangrijk onderdeel van de ideeën over keurmerk / klachteninstituut.
Mail Beheer
A positive attitude may not solve all your problems, but it will annoy
enough people to make it worth the effort.

Eveline
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Berichten: 4425
Lid geworden op: 20-12-2008 12:27

Bericht door Eveline » 30-03-2010 08:44

Ik wijs graag op de discussie ten aanzien van pesten en psychose
http://psycheland.ning.com/forum/topics ... n-kinderen

Er is onderzoek dat mensen die worden gestalkt of gepest, of langdurig onder dergelijke stress staan kans lopen op schizofrenie en psychoses.
Deze onderzoeken staan op diverse serieuze plaatsen genoemd.

Leken die niet op de hoogte zijn van deze onderzoeken verwijzen dit naar fabeltjesland, maar met deze uitkomsten in de hand verwijs ik die leken naar fabeltjesland en kan hen slechts adviseren zich eens terzake op de hoogte te stellen.

Het is een vorm van geweld, en geweld valt onder strafrecht.
Vandaar dat dit beter vervolgbaar moet worden.
Een taakstraf is te licht, immers de slachtoffers kunnen voor hun leven getekend zijn.
Mail Beheer
A positive attitude may not solve all your problems, but it will annoy
enough people to make it worth the effort.

Plaats reactie