Mobbing experts platform

Stalking, belaging, hetze, samenzwering, belediging, bedreiging, cybercrime. mobbing, pesten

Plaats reactie
Eveline
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Berichten: 4425
Lid geworden op: 20-12-2008 12:27

Mobbing experts platform

Bericht door Eveline » 17-02-2010 12:25

http://www.burnin.nl/?id=vol_whp_mob


Mobbing Experts Platform
Mobbing Experts Platform organiseert op 7 november 2008 het congres: (H)erkennen van psychisch geweld op het werk.

1. Wat is het Mobbing Experts Platform ?
Het Mobbing Experts Platform is een initiatief om alle organisaties in Nederland, die zich richten op mobbing, pesten of ander ongewenst gedrag, een platform te bieden.
Zij heeft zich ten doel gesteld om de internationale Ban the Bullying Day at Work, 7 november 2008, in Nederland inhoud te gaan geven.

2. Wat is psychisch geweld ?
Eén op de zes werknemers heeft last van psychisch geweld, maar herkend dat niet. De meeste stress ontstaat door managers die personeel onder druk zetten. Medewerkers die ander werk zoeken, zoeken een betere baas. Ze gaan niet weg vanwege het werk, maar omdat ze hun baas niet zien zitten.
Er is toenemende aandacht voor psychische agressie of ander onbeschoft gedrag ook wel intimidatie genoemd, of mobbing (door een groep) dan wel bullying (pesten) door één persoon. In alle gevallen is de leidinggevende verantwoordelijk voor pestgedrag in een groep. Mannen en vrouwen pesten even veel; onderzoek laat daar geen verschil in zien.
Daarbij moeten we niet vergeten dat ook managers het slachtoffer kunnen zijn van pestgedrag van medewerkers, die een zekere macht hebben.

Op de werkvloer krijgen werknemers van bedrijven en instellingen te maken met allerlei vormen van ongewenst gedrag, zoals pesten, agressie, geweld en seksuele intimidatie. De Arbo-wet en de Algemene Wet Gelijke Behandeling verplicht werkgevers dergelijke ‘ongewenste’ omgangsvormen op het werk tegen te gaan.
De moeilijkheid van deze begrippen is dat ze gebaseerd zijn op subjectieve ervaringen. Dus, wat de één als pesten ervaart, zal een ander zich misschien niet aantrekken, of zich niet zichtbaar aantrekken: - je moet tegen een geintje kunnen, - je moet tegen kritiek kunnen als je hier werkt, - wat ben jij overgevoelig zeg.” Dit zijn allemaal zeer dubieuze opmerkingen die in een werkomgeving kunnen rondgaan om psychische agressie goed te praten.
Dat brengt ons tot de definitie: als je het gedrag zelf ervaart als pesten, als kwestend en pijnlijk, dat ìs het ook voor jou pesten. Niet de bedoeling van de ander,maar jouw ervaring van het gedrag bepaalt of iets pesten heet. Daarmee begint dus alles. Je eigen ervaring is de maatstaf.
We hebben hier een paar begrippen gebruikt die nader moeten worden omschreven.
Bij pesten op het werk gaat het niet om een eenmalige vervelende grap of opmerking door een collega. Pesten is iets wat vaker gebeurt over een langere tijd. Het doel van pesten is kwetsen en vernederen.

Pesten op het werk is herhaald onredelijk gedrag dat tegen een werknemer of groep werknemers is gericht en een risico oplevert voor de gezondheid en veiligheid.
Pesten kan vele vormen aannemen. De creativiteit van daders kent geen grenzen. We onderscheiden acht hoofdvormen (ontleend aan drs. Hubert):

* Sociaal isoleren: Bijvoorbeeld steeds dezelfde persoon niet meevragen voor de lunch of opzettelijk negeren in gesprekken.
* Werken onaangenaam of onmogelijk maken: Dit varieert van water in iemands werkschoenen kiepen tot belangrijke informatie of telefoontjes niet doorgeven. Steeds dezelfde persoon de nare klusjes op laten knappen. Of onnodig veel kritiek geven of de prestaties van iemand manipuleren.
* Bespotten: Iemand wordt bijvoorbeeld bespot vanwege zijn of haar uiterlijk, gedrag, manier van praten of lopen. Maar ook, omdat hij of zij geen partner heeft.
* Roddelen: Over iedereen wordt wel eens geroddeld, maar dat is niet per se schadelijk. Wel als het steeds over dezelfde persoon gaat en telkens alleen de negatieve kanten van die persoon aan de orde komen.
Dan wordt roddelen schadelijk voor iemands reputatie. Dan is er ook sprake van pestgedrag.
* Dreigementen: Sommige mensen worden op het werk regelrecht bedreigd. Het kan hierbij gaan om bedreiging met ontslag door de baas. Of om (vage) dreigementen van collega's: 'het wordt allemaal nog veel erger' of 'we zullen je na werktijd wel een lesje leren’.
* Lichamelijk geweld: Bij lichamelijk geweld hoeft iemand niet meteen gewond te raken, zoals bij een duwtje of iemand opsluiten. Maar in slagerijen gebeurt het wel eens dat steeds naar dezelfde collega ‘per ongeluk’ een mes uitschiet. Andere slachtoffers worden letterlijk in elkaar geslagen.
* Seksuele intimidatie: Bij seksuele intimidatie gaat het zowel om intimiderende opmerkingen als om ongewenste handtastelijkheden.
* Racisme: Bij racisme kan het gaan om alle hierboven genoemde vormen van pestgedrag. Maar dan wordt iemand slachtoffer vanwege zijn etnische afkomst.

Meestal staan slachtoffers bloot aan meerdere vormen tegelijk. Elke vorm van pesten tast het gevoel van eigenwaarde en het vertrouwen in andere mensen aan.

Hoe herken je pestgedrag?
Het gaat om vijandig, vernederend of intimiderend gedrag, dat steeds gericht is op dezelfde persoon. Het gebeurt vaak en gedurende lange tijd. De persoon die het doelwit is, kan zich niet verweren. De ‘pester’, de collega die het vijandige, vernederende of intimiderende gedrag vertoont, heeft op een of andere manier meer macht dan het slachtoffer. Misschien is hij of zij lichamelijk sterker, beter 'gebekt', heeft hij of zij een hogere positie of krijgt meer steun van een groep. Pesten gebeurt meestal door één persoon, vaak een leidinggevende. Of door een klein groepje, waarbij duidelijk iemand het voortouw neemt. Soms loopt het pesten zo uit de hand, dat iemand uiteindelijk wordt gepest door de hele organisatie.
Vaak zwijgen de slachtoffers uit schaamte. Geven de pestkoppen het slachtoffer de schuld. En kijken leidinggevenden de andere kant op. Hoogste tijd om er iets aan te doen. Want de gevolgen van pestgedrag zijn niet kinderachtig: ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid en soms zelfs zelfmoord.

3. Oorzaken
Er is nog weinig bekend over de reden waarom mensen pesten. We weten dat in onderwijs en gezondheidszorg de meldingen van pestgedrag iets hoger liggen. Dat zou, te verklaren zijn doordat in die sectoren de medewerkers zich meer persoonlijk inzetten voor hun doelgroep, en die voor laten gaan, boven de eisen die het management stelt. Dat management merkt dat ze niet veel vat heeft op professionals, en dat kan weer leiden tot pogingen om die medewerkers op andere wijzen naar je hand te zetten, door mobbing dus.
Op dit moment circuleren allerlei verklaringen, zoals ‘het ligt aan de werkdruk’, ‘het pestgedrag op wordt niet hard genoeg aangepakt’, 'het komt altijd door de dader', ‘het ligt altijd aan het slachtoffer’, enzovoorts. Er is echter geen slachtoffer zonder dader en omgekeerd. Er is altijd sprake van een wisselwerking. Sommige mensen pesten, omdat ze verwachten er voordeel aan te hebben. Een betere werkplek, afreageren van frustratie, demonstratie van macht.
Soms begint ook een hele groep een enkeling te pesten. Dit gebeurt bijvoorbeeld als iemand zich niet wil aanpassen aan normen of de gezagsverhouding binnen een groep. Wie er steeds de kantjes vanaf loopt op een werkplek waar iedereen overwerkt om een gemeenschappelijke klus te klaren, roept irritaties op. Datzelfde gebeurt met iemand die bijzonder ijverig werkt op een afdeling waar de norm geldt dat je niet te hard moet werken, omdat het management anders de norm opschroeft. Het gebeurt ook als iemand weigert volgens de gebruikelijke richtlijnen te werken.
De indruk bestaat dat mobbing of bullying bij managers toeneemt. Het kan ook zijn dat het vaker gesignaleerd wordt, omdat werknemers hogere eisen stellen en mondiger worden. Of de regelgeving maakt het makkelijker om met sancties te komen. Misschien worden we gewoon meer bewust in onze cultuur, en is bestrijding van mobbing een toename van beschaving.
Mobbing zien we vaker in bureaucratische organisaties, omdat managers zich daar kunnen verschuilen achter cijfers en regels.

4. (H)erkennen van psychisch geweld op het werk
Eén op de vier werknemers komt ooit in zijn of haar werkend bestaan met pestgedrag in aanraking, zegt het FNV in haar brochure over pesten.
Pesten klinkt kinderachtig en wordt vaak niet herkend. Als we het echter hebben over machtsmisbruik, over conflicten die altijd in je nadeel oplossen, over je nadelige positie, over de rotklussen, over bevoordelingen en vriendjespolitiek, over gepasseerd worden, over spotterij en sarcasme, over storen en hinderen, over ellebogenwerk en over lijken gaan, dan is ongewenst gedrag veel beter herkenbaar. Mijn ervaring is dat dan 50% van de werknemers er zelf mee te maken had. Jong en oud kent het. De andere helft heeft het wel eens als getuige meegemaakt of van gehoord in de directe omgeving.
Het risico neemt toe als je in een groep terecht komt, die wat betreft opvattingen erg van jou afwijkt. En als je je bovendien niet wilt aanpassen. Ook is de kans groter als je op de een of andere manier kwetsbaar bent. Je bent bijvoorbeeld nieuw op een afdeling, je loopt stage, hebt problemen in de huiselijke kring. Of je bent verbaal niet zo sterk of om andere redenen minder in staat om je te verweren. Altijd geldt: als er geen pestkop is, bestaat er ook geen slachtoffer.
Pesten komt in bijna alle bedrijven of organisaties voor. Maar in sommige bedrijven komt het veel vaker voor dan in andere. Blijkbaar heeft zo’n bedrijf eigenschappen die het ontstaan van pestgedrag bevorderen. Zo’n eigenschap is bijvoorbeeld het rondlopen van een leidinggevende die zich nauwelijks interesseert voor de individuele leden van zijn team. Wie weinig interesse heeft voor zijn ondergeschikten, zal pestgedrag niet snel opmerken. Hij of zij zal mensen ook niet op hun gedrag aanspreken.
Een andere factor is de mate van zelfstandigheid in het werk. Als mensen weinig zelfstandigheid hebben in het uitvoeren van een taak, worden groepsnormen belangrijk. Je moet alles samen doen. In zo’n groep leidt afwijkend gedrag sneller tot pesten.
Er zijn nog meer kenmerken van het werk die tot pesten kunnen leiden, zoals hoge werkdruk of onzekerheid over de toekomst. En heel belangrijk is de cultuur op een afdeling of binnen een bedrijf: competitief, gesloten communicatie en autoritair leiderschap leiden tot een cultuur waarin mobbing en pesten op het werk een vruchtbare grond vinden om te bestaan.

5. Profiel van dader en slachtoffer
Er begint enig onderzoek te komen naar de kenmerken van mensen die anderen pesten en intimideren en de kenmerken van slachtoffers. Is het waar dat pesters agressieve schreeuwende mensen zijn en slachtoffer zielige sukkels die er om vragen gepest te worden? Die stereotypen blijken niet te bestaan. Dat heeft in de research een tijd lang geleid tot de conclusie dat er geen profiel bestaat. De laatste jaren zijn daarop aanvullingen. Daders zijn in veel gevallen vooral jaloers, vertonen narcistische trekken en kennen weinig of geen medeleven. Ze zijn onverbeterbaar en hebben al hun leven lang geoefend met pesten en het verbergen van dat gedrag. Als niet worden begrensd, gaan ze door. Worden ze wel aan banden gelegd, dan wachten ze een onbewaakt moment af, wat jaren later kan zijn. Genezen als pester, komt niet vaak voor. We spreken dan niet over pesten onder kinderen, waar kinderen de grenzen meemaken en zien wat het effect van hun gedrag is. Zij kunnen leren wat het andere kinderen doet en hun gedrag veranderen.
We zien drie beschrijvingen vanuit de psychiatrie: narcistische persoonlijkheidstoornis, Syndroom van Asperger en Psycho-pathologische gedrag.
Die hebben gemeen dat er geen vermogen tot inleven in de ander is. Elk heeft eigen motieven: de narcist wil zijn bedachte zelfbeeld in takt houden en steeds (laten) voelen dat hij beter is. Asperger is eerder onhandig met relaties, emoties en communicatie en komt daardoor ongevoelig over, pakt geen signalen op. En de (verborgen) psychopaat schept genoegen in het lijden van de ander.
Het slachtoffer heeft als kenmerk dat hij relatief onafhankelijk in de groep staat en daardoor kwetsbaar is. Dat kan komen omdat hij bijvoorbeeld zeer getalenteerd of hoog begaafd is, en/of hoge morele standaaren stelt aan het werk, die anderen als vreemd ervaren. Dat kan ook komen omdat hij nieuwkomer is, van het andere geslacht is of andere huidskleur heeft, of anderzins afwijkt van de norm. Extra gevaarlijk is dit slachtoffer als de potentiële dader zich bedreigd voelt. Bijna altijd zien dat scherpe jaloezie bij daders op kwaliteiten van hun slachtoffers.

6. Gevolgen van psychisch geweld op het werk
Deze kunnen zeer ingrijpend zijn voor organisaties en de mensen die er werken.
Organisaties zien zich geconfronteerd met hoge (vaak verborgen) kosten als gevolg van: hoog ziekteverzuim, hoog verloop van goed gekwalificeerd personeel, ontslagvergoedingen, outplacementtrajecten ed.
Psychisch geweld op het werk kan leiden tot ernstige psychische en lichamelijke klachten: o.a. burn-out, stress, post-traumatisch stress syndroom, hartklachten, depressie. Deze klachten ontstaan als gevolg van de lange periode waarin mensen werken in een omgeving waar psychisch geweld voorkomt maar door de verschijningsvorm wordt het vaak niet toegeschreven aan enige vorm van psychisch geweld maar vallen er termen als: stressgevoelig, verstoorde arbeidsverhoudingen, niet geschikt voor de functie.
Dit alles kan leiden dat mensen uit het arbeidsproces verdwijnen als gevolg van blijvende klachten die leiden tot definitieve arbeidsongeschiktheid, geen (zelf)vertrouwen meer hebben om te solliciteren of de positie op de arbeidsmarkt verslechterd is door het gedwongen ontslag.

7. Hulp voor het slachtoffer
Slachtoffers komen in het begin zelden naar buiten voor hulp, “omdat ze gepest worden.” Ze voelen zichzelf vaak schuldig en onzeker. Ze weten niet wat er met hen aan de hand is. Hulpverleners moeten in dat gedrag leren herkennen dat het om slachtoffers van intimidatie gaat. Ze zijn wel gestresst en tegen burn-out aan. Ze hebben last van slapeloosheid en het werk is afmattend. Ook al hadden ze voorheen alle energie van de wereld en zin in hun werk. Die veranderingen duiden voor de omgeving op psychische agressie, die zelfs de partner en vrienden nog niet te horen krijgen. “Het is niet te geloven, wat zij meemaken.” “Het kan niet waar zijn, wat hun baas heeft gezegd.” “Zo iets moet een vergissing zijn.”Dat zijn de zinnen die je kunt horen, en later hoort over die eerste periode. De hulp die ze dan nodig hebben, is luisteraars die echt luisteren, en niet oordelen of invullen. Het gaat er om woorden te vinden voor de ervaring. Je kunt vragen: “het is alsof je je onrechtvaardig behandeld voelt”, en soms zelf zal dat ontkend worden, al zit het in de toon. Herkenning en erkenning zijn van het grootste belang. De naaste collega’s worden vaak vermeden, uit schaamte. Bedenk dat de dader slimme dingen doet, om het slachtoffer zichzelf schuldig te laten voelen over gebeurtenissen. De dader is vaak voortdurend met kritiek bezig, waardoor het slachtoffer wordt ondermijnt. Zit het slachtoffer eenmaal ziek thuis, dan is steun van naasten, van dierbare collega’s en van lotgenoten van belang. Inzicht is nodig in je eigen proces en de kansen om dieper in de put te geraken. Bedenk dat het onderzoek naar mobbing door Leyman in Zweden gestart is, toen bleek dat burnout en zelfdodingen voor een flink deel veroorzaakt worden door intimidatie op het werk. Alle tips voor depressie zijn nu toepasbaar: ga wandelen, hardlopen, iets anders doen, zoek het licht en de zon op, zorg voor afleiding, en beperk het tobben tot een half uur dagboek schrijven. Psychologische en juridische steun is dit stadium onmisbaar. En studeren op wat het is om last van mobbing te hebben. Er zijn woorden nodig voor wat je meemaakt, er is een denkkader nodig om alles te verklaren, het verloop in de tijd, met veel kans op dieper in de put, moet op dat moment helder worden. Deze fase is dan ook de aanleiding voor de titel van dit congres, die wijst op het verborgen karakter. Verborgen niet alleen door de dader, maar ook in deze fase door het slachtoffer, onzichtbaar voor de directe omgeving, en vaak nog niet herkend door professionals.

8. Congres: (h)erkennen van psychisch geweld op het werk?
Op 7 november 2008 organiseert het Mobbing experts Platform het congres: (h)erkennen van psychisch geweld op het werk.
Vanuit verschillen invalshoeken zullen begrippen als mobbing en pesten op het werk benaderd worden en zullen de diverse sprekers handvatten bieden om (psychisch) geweld te voorkomen en de sociale veiligheid te herstellen.

Sprekers zijn oa:
Bob Koning: VNO- NCW.
De kern van zijn betoog zal zijn: Werkgevers hebben een groeiend belang bij het behoud van inzetbaarheid van gezonde werknemers. Veilige en gezonde werkomstandigheden zijn daarbij van vitaal belang. Psychosociale arbeidsrisico's zijn een belangrijke oorzaak van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Psychisch geweld is een opkomend risico. De arbowetgeving is adequaat, maar in de praktijk kan in het voorkomen en beheersen van risico's nog wel een stap gezet worden.

Mr. I.M. Meijer-Hilhorst: is sinds 2002 advocaat bij Munneke Lourens Advocaten. Vorig jaar heeft zij samen met haar twee collega-advocaten het kantoor overgenomen en voert derhalve nu de gezamenlijke directie over het advocatenkantoor in Alphen aan den Rijn.
Iris is gespecialiseerd op het gebied van letselschade en verhaalsrecht. Daarnaast beoefent zij het arbeidsrecht. Iris treedt met name op aan de kant van de “zwakkere partij”. Voor letselschade is dit het slachtoffer van een verkeersongeval, bedrijfsongeval of anderszins en bij arbeidsrecht vaak de werknemer. Op dit congres zal zij het juridisch aspect benaderen van psychisch letsel dat opgelopen wordt op de werkvloer en de gevolgen hiervan, alsmede de mogelijkheden op het gebied van schadevergoeding en ontslag.

Drs. F. de Mink: onderwijskundige. Universiteit Twente.
Machtmisbruik onder academici.
Bij pesten denken we aan school, bij intimidatie aan bulderende bazen, bij mobbing aan groepsdruk, maar elk van deze vormen komt vooral verborgen voor in elke organisatie. Psychisch geweld, machtsbruik, conflicten en stress door werk blijkt bij de helft van alle mensen voor te komen. Eén op de zes meldt dit in enquêtes, de rest ontkent, weet niet of denkt dat het voorbijgaat. Na dit betoog weet je wel beter. Over professionele intimidatie in bureaucratische organisaties onder hoogopgeleiden en wat we daaraan kunnen doen.

Lia Donkers: Coach en eigenaar van Coaching aan den Rijn.
Psychisch geweld op het werk is door de Franse psychoanalytica Marie-France Hirigoyen heel helder beschreven. Voor ieder slachtoffer is haar boek verhelderend want zij beschrijft het vernietigende gedragspatroon waarin het slachtoffer wordt meegetrokken. Deze herkenbaarheid kan een aanknopingspunt zijn voor organisaties, bedrijven, coaches, loopbaanbegeleiders en andere betrokkenen om psychisch geweld op het werk te gaan herkennen en eventuele tips en handvaten om hier adequaat op te reageren.

Doelgroep: Kader en professionals betrokken bij mobbing
Kader dat hier iets aan wil doen:
Vakbondskaders, ondernemingsraden, HRM-functionarissen, PenO-afdelingen, trainers, coaches, ARBO-functionarissen, vertrouwenspersonen, klachtencommissies, organisatie adviseurs, Managers, wetenschappers, studenten, managers, collega’s, slachtoffers, professionals, vakbonden, vertrouwenspersonen

Kosten voor dit congres zijn: 150,00 euro (excl BTW) per persoon.
Het Mobbing Experts Platform zal dit geld gebruiken om de noodzakelijke kosten te dekken voor het congres en het restant aanwenden om nader onderzoek mogelijk te maken in Nederland. Het is de bedoeling dat het Mobbing Experts Platform op korte termijn in een Stichting verder gaat.

De voorinschrijving voor dit congres is inmiddels gestart en wil je bij dit congres aanwezig zijn of nadere informatie ontvangen neem dan contact op met:
- Frank de Mink:E: frankdemink@mobbingexpertsplatform.nl
- Lia Donkers: E: ldonkers@mobbingexpertsplatform.nl

Meer informatie: www.mobbingexpertsplatform.nl

© Drs. F. de Mink, Mevr. L. Donkers (met toestemming geplaatst op 25-8-2008) .
Mail Beheer
A positive attitude may not solve all your problems, but it will annoy
enough people to make it worth the effort.

Eveline
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Berichten: 4425
Lid geworden op: 20-12-2008 12:27

Bericht door Eveline » 17-02-2010 12:50

http://mobbingexpertsplatform.ning.com/ ... 6:Topic:68



Ning

Een Ning-netwerk oprichten.
Zoeken

* Inschrijven
* Aanmelden

Mobbing Experts Platform

Speciaal voor 7 november: Ban Bullying Day at Work

* Hoofdpagina
* Mijn pagina
* Leden
* Foto's
* Forum
* Blogs

* Alle discussies
* Mijn discussies
* Een discussie toevoegen

Sorry, maar deze discussie is net gesloten.
Frank de Mink
Het profiel van de dader

* Door Frank de Mink geplaatst op 17 Oktober 2008 om 23.29
* Discussies bekijken

Het profiel van de dader
van pesten, mobbing, intimidatie en machtsmisbruik.
bewerking Marjolijn Mulder en Frank de Mink

Mensen die op het werk anderen een keertje plagen, die kun je waarschuwen of straffen, maar als ze het blijven doen, dan noemen hen, naar analogie van seriemoordenaars, seriedaders van mobbing.

De volgende profielen kunnen de seriedader omschrijven. Niet alle profielen zijn toe te passen op de seriedader want deze komt in verschillende gedaantes voor.

De seriedader:

Betrouwbaar?
1. doet niet wat hij beloofd.
2. kan nooit vertrouwd worden.
3. is een geoefende en overtuigende leugenaar en als hij ter verantwoording geroepen wordt zal hij spontaan alles bedenken wat nodig is om zijn daden verhullen
4. blinkt uit in bedrog en moet nooit worden onderschat in de kunst van bedriegen.
5. kan anticiperen op wat mensen willen horen en dat correct verwoorden.
6. is emotioneel onprofessioneel en verder onvoorspelbaar.
7. weigert specifiek te zijn en geeft nooit een oprecht antwoord.

Macht in relaties?
8. neemt, maar geeft nooit
9. manipuleert, vooral de percepties en emoties van mensen.
10. kan alleen zeer oppervlakkige relaties in stand houden,
11. kan snel iemand in discrediet brengen die verstand heeft van antisociaal of sociopathisch gedrag.
12. is arrogant, hooghartig, autoritair en een betweter.
13. is overtuigd van eigen superioriteit en heeft een onovertroffen geloof in eigen kwaliteiten als leider
14. maar kan geen onderscheid maken tussen kenmerken van leiderschap (volwassen, beslissendheid, assertiviteit, samenwerkend, vertrouwbaar, integer) en kenmerken van tiranniseren (onvolwassen, agressief, manipulatief, ontrouwbaar, misleidend).

De seriedader blijkt inzicht te missen in zijn of haar gedrag maar het is waarschijnlijk dat daders wel weten wat ze doen maar er voor kiezen om morele en ethische overwegingen te negeren.
De seriedader kom je in de volgende gedaanten tegen:

- volwassen daders van pesten en mobbing op het werk
- partners en familieleden die beledigend en gewelddadig zijn.
- mensen die verplegers en verzorgers beledigen.
- buren die andere buren of autoriteiten pesten,
- oplichters
- leiders van sekten
- pestkoppen die oefenen als kind en opgroeien tot volwassen daders.
- rascisten en seksisten.
- mensen die anderen seksueel intimideren, onderdrukken en misbruiken
- stalkers.
- bedriegers
- geweldadige mense

Tags:

Delen Twitter

▶ Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Gerarda Permalink Antwoord van Gerarda op 2 December 2009 op 21.47
Beste Frank,
Heel herkenbaar, ik herken 10 overeenkomsten.

▶ Hierop reageren

▶ Hierop reageren

RSS

Welkom bij
Mobbing Experts Platform

Inschrijven
of Meld je aan
Info
Lia Donkers Lia Donkers heeft dit Ning-netwerk opgericht.
Een Ning-netwerk oprichten. »
Badge

Badge ophalen

© 2010 Gemaakt op Ning door Lia Donkers. Een Ning-netwerk oprichten.

Banners | Een probleem rapporteren? | Privacy | Algemene voorwaarden
Mail Beheer
A positive attitude may not solve all your problems, but it will annoy
enough people to make it worth the effort.

Eveline
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Berichten: 4425
Lid geworden op: 20-12-2008 12:27

Bericht door Eveline » 17-02-2010 12:54

Ning

Een Ning-netwerk oprichten.
Zoeken

* Inschrijven
* Aanmelden

Mobbing Experts Platform

Speciaal voor 7 november: Ban Bullying Day at Work

* Hoofdpagina
* Mijn pagina
* Leden
* Foto's
* Forum
* Blogs

* Alle discussies
* Mijn discussies
* Een discussie toevoegen

Sorry, maar deze discussie is net gesloten.
Frank de Mink
Hoe pest je iemand weg?

* Door Frank de Mink geplaatst op 17 Oktober 2008 om 23.25
* Discussies bekijken

25 manieren om iemand weg te pesten of dwars te zitten als je manager bent.

Hieronder staan tactieken in volgorde van voorkomen, gevonden op grond van onderzoek op ‘vergiftigde’ werkplekken gevonden door het Workplace Bullying Institute

1. Iemand vals beschuldigen van fouten die nooit zijn gemaakt.
2. Staren en glazig kijken als teken van vijandigheid en vorm van non-verbale intimidatie.
3. Geen rekening houden met iemands gedachten, overtuigingen of gevoelens of ze kleineren in het openbaar.
4. Gebruik de stille benadering door iemand te negeren, uit te sluiten en te isoleren van anderen.
5. Plotseling kwaad worden of van stemming veranderen als je voor de groep staat.
6. Eigen regels bedenken of die onderweg veranderen en je er zelf ook niet aan houden.
7. Goed of voldoende werkprestaties negeren en foutjes opblazen.
8. Hardvochtig en veelvuldig bekritiseren van het slachtoffer, ook door voor hem andere criteria toe te passen en van maatstaf te veranderen.
9. Starten van roddels of niet proberen die te stoppen, vooral als het om desastreuze roddels gaat.
10. Anderen aanmoedigen om zich ook tegen het gekwelde slachtoffer te keren
11. Iemand isoleren van de anderen, sociaal en fysiek.
12. In het openbaar grof en niet-respectvol gedrag tegenover slachtoffers vertonen dat echter net niet tegen de regels is en waarop je dus niet gepakt kan worden.
13. Schreeuwen, gillen en kleineren van het slachtoffer in het bijzijn van anderen.
14. De verdiensten die anderen toekomen jezelf toe-eigenen, en je fouten naar anderen toeschuiven.
15. Misbruik maken van functionerings- en beoordelingsgesprekken bij de personeelsevaluatie, door daarin te liegen, prestaties weg te laten of qua toon te zorgen voor een slecht indruk.
16. Beschuldig het slachtoffer van ongehoorzaamheid en insubordinatie als bepaalde aanwijzingen niet worden opgevolgd.
17. Gebruik vertrouwelijke informatie over de persoon door hem daarmee onder vier ogen of in het openbaar te vernederen.
18. Wreek je op de medewerker als die een klacht indient.
19. Maak verbale vernederingen op grond van sekse, ras, accent, taal, handicap en andere hoedanigheden of gewoonten van het slachtoffer.
20. Geef het slachtoffer onmogelijke en vervelende opdrachten als straf.
21. Zorg voor een overladen werkbelasting (deadlines, taken, controle) van het slachtoffer.
22. Lanceer een ongegronde campagne om op welke manier dan ook af te komen van de werknemer, zodat die uit vrije wil of verplicht vertrekt.
23. Moedig de betrokken werknemer aan om ontslag te nemen of om te zien naar ander werk.
24. Saboteer de betrokken in diens bijdrage aan het geheel.
25. Verzeker je er van de projecten van de betrokken medewerker fout lopen door misleiding, afleiding, aannemen van telefoontjes en handlangers.

Tags:

Delen Twitter

▶ Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Gerarda Permalink Antwoord van Gerarda op 2 December 2009 op 21.50
Beste Frank,
ook dit is herkenbaar, zie 15 overeenkomsten.

▶ Hierop reageren

▶ Hierop reageren

RSS

Welkom bij
Mobbing Experts Platform

Inschrijven
of Meld je aan
Info
Lia Donkers Lia Donkers heeft dit Ning-netwerk opgericht.
Een Ning-netwerk oprichten. »
Badge

Badge ophalen

© 2010 Gemaakt op Ning door Lia Donkers. Een Ning-netwerk oprichten.

Banners | Een probleem rapporteren? | Privacy | Algemene voorwaarden


http://mobbingexpertsplatform.ning.com/ ... 6:Topic:67
Mail Beheer
A positive attitude may not solve all your problems, but it will annoy
enough people to make it worth the effort.

Eveline
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Berichten: 4425
Lid geworden op: 20-12-2008 12:27

Bericht door Eveline » 17-02-2010 13:02

http://mobbingexpertsplatform.ning.com/ ... kopschuw-1


Omdat er heel veel overreenkomsten zijn in de beschrijvingen in de werkomgeving met wat we digitaal meemaken van de Pinnige uiterst gemene Oude Dames Op Internet Club, die al jaren lang bezig zijn, is zeker dat platform het bestuderen waard.

Er ligt een zeer duidelijke link met Cybercrime zoals op het platform http://criminaliteitswijzer.ning.com/group/cybercrime
nader wordt uitgewerkt.

En nee, de slachtoffers hebben er niet om gevraagd en stralen het niet uit.
In het algemeen zijn het juist de aardige hardwerkende mensen die wel iets over hebben voor de medemens en boven het maaiveld uitsteken.
Mail Beheer
A positive attitude may not solve all your problems, but it will annoy
enough people to make it worth the effort.

Eveline
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Berichten: 4425
Lid geworden op: 20-12-2008 12:27

Bericht door Eveline » 17-02-2010 13:06

http://mobbingexpertsplatform.ning.com/ ... 6:Topic:65

Talentvolle professionals het vaakst gepest

Lees in het forum op de link hierboven.


http://mobbingexpertsplatform.ning.com/ ... 6:Topic:69



Ning

Een Ning-netwerk oprichten.
Zoeken

* Inschrijven
* Aanmelden

Mobbing Experts Platform

Speciaal voor 7 november: Ban Bullying Day at Work

* Hoofdpagina
* Mijn pagina
* Leden
* Foto's
* Forum
* Blogs

* Alle discussies
* Mijn discussies
* Een discussie toevoegen

Sorry, maar deze discussie is net gesloten.
Frank de Mink
Wat kun je tegen mobbing doen?

* Door Frank de Mink geplaatst op 17 Oktober 2008 om 23.49
* Discussies bekijken

Het FNV heeft in een folder het volgende advies:

Wat doe ik als het mij overkomt?
Als je op je werk slachtoffer bent van pesterijen, wordt je veel onrecht aangedaan. Je staat iedere dag bloot aan een of andere vernedering. Het belangrijkste is dat je er niet alleen mee blijft rondlopen, maar hulp zoekt. Betrek echter niet te veel mensen bij het probleem. Het komt nogal eens voor dat slachtoffers veel mensen tegelijk inschakelen. Ze zoeken vooral rechtvaardigheid en eerherstel. Op zich is dat begrijpelijk. Maar het leidt ertoe dat je het ingewikkelder maakt en dat het moeilijker wordt weer als gelijke onder de collega’s op de afdeling te komen. Hoe bizar het ook klinkt, vermijd dus dat je pestende collega's zich te veel onder druk gezet of bedreigd voelen.
Wat kun je wel doen?
• Maak aan pestkoppen duidelijk dat hun gedrag je belemmert. Maak ze duidelijk dat ze te ver gaan.
• Zoek iemand die kan bemiddelen tussen jou en de dader(s). Zoek iemand die niet te bedreigend is voor de pester(s) of de organisatie. Bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon of een bedrijfsmaatschappelijk werker.
• Zoek steun bij de bond of de ondernemingsraad.
• Zoek hulp om over de ervaringen op je werk te kunnen praten.
• Probeer naast je werk zo veel mogelijk afleiding te zoeken. Het werk is maar een klein deel van je leven.
Helpt het allemaal niet, dan zou je in het uiterste geval kunnen omkijken naar een andere baan. Maar neem in ieder geval geen vrijwillig ontslag zolang je die andere baan nog niet hebt. Dan verspeel je namelijk al je rechten op bijvoorbeeld een uitkering.

Wat kan ik doen als ik het zie gebeuren?
Wie getuige is van pesten, kan proberen het slachtoffer actief te steunen. Bijvoorbeeld door de dader aan te spreken op diens gedrag. 'Doe niet zo rot. Je zou het zelf ook niet leuk vinden als ze zo met jou omgingen'.
Om dit te kunnen doen, moet je een goede positie hebben binnen de groep en enigszins populair zijn. Je zou anders de eerste niet zijn die ook slachtoffer wordt, omdat hij het voor een ander opneemt.
Passief steunen van het slachtoffer helpt ook: non-verbaal duidelijk maken dat je het pestgedrag afkeurt. Bijvoorbeeld niet lachen als anderen het slachtoffer bespotten. Weggaan zodra pestgedrag plaatsvindt of juist (letterlijk) aan de kant van het slachtoffer gaan staan.
Je kunt het slachtoffer ook steunen door:
• duidelijk te maken dat je hem of haar wel accepteert en het pestgedrag afkeurt
• samen naar een oplossing te zoeken
• collega's te wijzen op de positieve kanten van het slachtoffer
• medestanders onder de collega's te zoeken
Als een meerderheid op de afdeling de dader duidelijk maakt dat het pesten niet op prijs wordt gesteld, houdt het vanzelf op. Pesten levert de dader dan namelijk minder op dan dat het kost.

Tags:

Delen Twitter

▶ Hierop reageren

Berichten in deze discussie

RSS

Welkom bij
Mobbing Experts Platform

Inschrijven
of Meld je aan
Info
Lia Donkers Lia Donkers heeft dit Ning-netwerk opgericht.
Een Ning-netwerk oprichten. »
Badge

Badge ophalen

© 2010 Gemaakt op Ning door Lia Donkers. Een Ning-netwerk oprichten.

Banners | Een probleem rapporteren? | Privacy | Algemene voorwaarden
Mail Beheer
A positive attitude may not solve all your problems, but it will annoy
enough people to make it worth the effort.

Eveline
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Beheerder /Assistent bijenkoningin
Berichten: 4425
Lid geworden op: 20-12-2008 12:27

Bericht door Eveline » 17-02-2010 13:13

Met al dit bovenstaande weten de pissige belagende oude "dames" dat het geen pas geeft stiekem van achter de geraniums in verborgen smaad overleggen te duiken overal op hun hetze forums.
Op die forums staan de handboeken en bewijzen waarmee zij het hun slachtoffers al jarenlang stalken, belagen, treiteren, belasteren, bedreigen, najagen, besmeuren, enz.

Op deze speviale professionele site kan alles neutraal worden neergezet. zijn links naar de professionele aflick behandelingen die deze stalkverslaafde serie belaagsters hard nodig hebben.

http://mobbingexpertsplatform.ning.com/
Mail Beheer
A positive attitude may not solve all your problems, but it will annoy
enough people to make it worth the effort.

Plaats reactie