Een relatie met een Narcist

Stalking, belaging, hetze, samenzwering, belediging, bedreiging, cybercrime. mobbing, pesten

Carlos
Bijenkind
Bijenkind
Berichten: 82
Lid geworden op: 30-12-2013 15:11

Een relatie met een Narcist

Bericht door Carlos » 16-03-2014 20:35

Hier wat uit leg van wat een narcist is hoe hij te werk gaat en hoe je van hem los kunt komen,

Dit is mijn verhaal, ik vind me er helemaal in terug.

De laatste jaren krijg ik steeds vaker mensen met echt moeilijke relaties in mijn praktijk. Geregeld heeft één van de twee psychische of psychiatrische problematiek, zoals een depressie, ADHD of Asperger.

Als degene met de problematiek erkent dat er iets aan de hand is en zich laat onderzoeken en behandelen, is het mogelijk dat de relatie weer in balans komt. Zeker als de ondersteunende partner van ‘iemand met een deukje’ echt wordt gewaardeerd voor zijn/haar inspanningen en voldoende steun en voeding van buiten de relatie krijgt. Als degene met psychiatrische problematiek echter ontkent dat er iets aan de hand is, leidt het ‘volhouden’ in de relatie vaak tot uitputtingsverschijnselen en verlies van zelfwaardering en zelfrespect van de ‘steuner’.

Narcist
Dat is in extreme mate het geval als iemand een relatie heeft met iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. De narcist zal namelijk NOOIT erkennen dat er met hem iets mis is. Dat hij in staat is om fouten te maken. Het is juist een kenmerk van de narcist dat alle fouten buiten zichzelf worden gezocht. De partner krijgt dus de zware last om die verantwoordelijkheid te dragen. Sommige partners hebben vanuit hun jeugd al een neiging om zich in alle bochten te wringen om liefde te krijgen. Andere worden door het gedrag van de narcist afhankelijk en zelfdestructief.

Ongeloof
Het is eigenlijk vreemd dat er maar weinig bekend is over de impact die narcisme op een relatie heeft. Ons verlangen naar het beeld dat ‘alle mensen in wezen goed zijn’ speelt daarbij ongetwijfeld een rol. We willen gewoon liever niet weten dat er mensen zijn die hun partner gemeen en sadistisch behandelen en erop rekenen dat de ander zich volledig aan hen aanpast. We geloven liever in eerlijkheid en rechtvaardigheid.

Onzichtbaar
Daarnaast is narcisme ook niet altijd zichtbaar voor de buitenwereld. Een narcist kan in de buitenwereld succesvol en joviaal zijn, en pas binnenshuis blijkt dat hij een wolf in schaapskleren is. Er schijnen meer mannelijke narcisten te zijn dan vrouwelijke, maar het kan ook zijn dat mannelijk narcisme eerder wordt herkend.

Zelfbeschuldiging
Kenmerkend is dat degene die jarenlang in de relatie met de narcist is gebleven, zichzelf daar ook de schuld van geeft. Terwijl er eigenlijk sprake is van een vorm van slachtofferschap. In de regel trekt de wolf zijn schaapskleren pas uit als de partner zich al in liefde gebonden heeft. Omdat je aanpassen aan je partner een geleidelijk proces is, heeft de partner ook niet echt door op hoeveel gebieden er uiteindelijk wordt ingeleverd. Bijvoorbeeld als de narcist je vrienden telkens bekritiseert, ga je ze eerst alleen zien, als je vervolgens na iedere afspraak tirades krijgt over je verschrikkelijke vrienden, ga je ze steeds minder zien en uiteindelijk raak je volkomen geïsoleerd. En zie als je geïsoleerd bent maar eens de kracht te vinden om weg te gaan!

Bang
De terreur van de narcist, die van iedereen om hem heen aanpassing verwacht en op alle mogelijke manieren ‘straf’ uitdeelt als je dingen doet die niet in zijn straatje passen, kan heel ver gaan. Dat maakt dat mensen in de omgeving van de narcist vaak (een beetje) bang van hem zijn. Hij kan onberekenbaar en verbaal agressief doen.

Loskomen
Het is duidelijk dat de narcist totaal geen rekening houdt met de gevoelens van anderen. Alles draait om hem en het is nooit goed genoeg. De partner van een narcist heeft daardoor voortdurend een gevoel van tekortschieten. Als dit jarenlang doorgaat, is de gezonde zelfliefde van het slachtoffer van een narcist echt aangetast. Je ziet dan ook dat partners van narcisten depressies en fysieke problemen ontwikkelen. Totdat ze zich op een gegeven moment realiseren dat ze ‘om hun leven te redden’ een einde moeten maken aan de relatie.

Consequenties
Dat losmaken is niet zonder consequenties. De narcist zal er namelijk voor zorgen dat degene die hem verlaat, daarvoor gestraft wordt. Diefstal van geld en goederen, het vervreemden van kinderen en regelrechte bedreiging en stalking zijn risico’s die degene die zich losmaakt van een narcist loopt. Het ‘gevarengehalte’ van de narcist zorgt er ook voor dat het ‘slachtoffer’ van een narcist vaak op weinig steun in de eigen omgeving kan rekenen om de ‘strijd’ met de narcist aan te gaan.

De term Narcisme
De term narcisme is eigenlijk wat misleidend, want het is juist helder dat de narcist helemaal niet op een gezonde manier van zichzelf houdt. De narcist stelt zijn eigen verlangens centraal, daar moet alles voor wijken. Ziekelijk egocentrisme zou daarom een betere term zijn.

Hulp nodig
Vermoed je dat je een relatie hebt met een narcist of probeer je los te komen uit een relatie met een narcist, maak dan zo snel mogelijk een afspraak voor een coachingsgesprek in je eentje. Samen met je partner komen, is niet effectief en in sommige gevallen zelfs ronduit onverstandig. De kans bestaat namelijk dat je partner wat jij bloot geeft over jezelf weer tegen je gaat gebruiken.

Vrij worden
Ik kan je helpen om je los te maken uit de destructieve energie en emotioneel en energetisch versneld op eigen benen te gaan staan. Om je zelfwaardering terug te vinden en jezelf beter te beschermen. Eén coachingsgesprek met iemand die precies begrijpt waar je middenin zit en wat je hebt meegemaakt en die je tools kan geven voor herstel kan al maanden onnodig lijden voorkomen. Meestal heb je door de tijd heen meerdere gesprekken nodig. Zeker als je vanwege bijvoorbeeld jonge kinderen nog even bij je partner blijft, kun je wel een steuntje in de rug gebruiken.

Afspraak maken
Een gesprek kost € 350,00 voor twee uur, inclusief voor- en nabereiding. Er is geen vergoeding door een verzekering mogelijk. Stuur een mail om een afspraak te maken naar coaching@carolinefranssen.nl. Als je geen coaching kunt financieren, ga dan naar je huisarts of wordt lid van een Norwoordgroep. Vrijwel alle slachtoffers van narcisten hebben wat aan de onderlinge steun in dergelijke groepen, want ‘relatieverslaving’ is een veel voorkomend fenomeen.


Carlos
Bijenkind
Bijenkind
Berichten: 82
Lid geworden op: 30-12-2013 15:11

Hoe hulp zoeken en alles begrijpen

Bericht door Carlos » 16-03-2014 21:04

Hier verschillende verhalen,
gewoon om mensen te helpen die in zo een situatie zitten of gezeten hebben

om het te kunnen begrijpen

http://www.psychologiemagazine.nl/web/F ... sage=47872

Carlos
Bijenkind
Bijenkind
Berichten: 82
Lid geworden op: 30-12-2013 15:11

hulp vragen ....link

Bericht door Carlos » 16-03-2014 21:06

Hier kunnen slachtoffers hulp vragen en krijgen ze ook antwoorden

http://www.lotgenotenforum.nl/forum/arc ... -8266.html

Carlos
Bijenkind
Bijenkind
Berichten: 82
Lid geworden op: 30-12-2013 15:11

uitleg hoe gaan narcisten te werk

Bericht door Carlos » 16-03-2014 21:11

De narcistische relatie
Vragen die je kunt stellen om te bepalen of je in een relatie zit met narcistisch misbruik.

Voel je je voortdurend uitgeput?
Heb je problemen met slapen?
Worstel je met gevoelens over dat problemen in de relatie jouw schuld zijn?
Ben je vaak bang, in wat voor stemming je partner zou kunnen zijn als hij thuis komt?
Vraag je je wel eens af of je partner je de volledige waarheid verteld?
Heb je het gevoel alsof je partner belangrijker is dan jij bent?
Heb je het gevoel alsof op je tenen loopt rondom je partner?
Lijkt het alsof zijn persoonlijkheid in no-time kan veranderen? Zo kan hij schijnbaar gelukkig zijn en enkele minuten later is hij nors, boos, onrustig, of depressief?
Heb je ooit de "stille behandeling" gekregen door je partner? (je zult weten wat ik bedoel als het zo is.)
Heb je toestemming van je partner nodig om iets te doen?
Heb je weinig of geen toegang tot financiële rekeningen?
Heb je wel eens suïcidale gedachten?
Heb je het gevoel zelden iets gedaan te krijgen wat in je behoeften voldoet in deze relatie, of dat je behoeften altijd het laatst komen?
Heb je het gevoel alsof je partner je behandelt alsof hij niet je gelijke is?
Heb je het gevoel alsof je leven een leugen is - dat de buitenwereld je op een manier ziet, terwijl je innerlijke werkelijkheid iets heel anders is.
Weet je niet meer wie je echt bent?

Dus in plaats van de vraag te stellen: "Ja, maar is hij ECHT een narcist?" Stel ik consequent de vraag: 'Voel je jezelf gezond in deze relatie? Als je jezelf herkent in veel van bovenstaande, wordt je je misschien bewust van je eigen narcistische relatie. Jezelf losmaken uit de greep van een narcist die je gevangen wilt houden is op zijn best ingewikkeld. Je kan hem wel of niet willen verlaten, maar door het ten minste, te erkennen en te begrijpen, kun je betere beslissingen nemen en keuzes maken over je toekomst.

Verschillende vormen van geweld
In de literatuur vind je veel over fysiek geweld. Er is weinig aandacht voor het psychische geweld, wat zo kenmerkend is voor narcistische misleiding. Psychisch of mentaal geweld kan minstens zo schadelijk zijn voor de slachtoffers. Er zijn veel verschillende vormen van psychisch geweld en diverse manieren waarop het narcistisch misbruik wordt toegepast binnen een relatie. Er zijn veel mogelijkheden om de verschillende vormen van psychisch geweld onder te verdelen.

Sociale isolatie
Een vorm van mentaal misbruik is sociale isolatie. Hierbij heeft de geweldpleger de bedoeling om de partner haar sociale netwerk kapot te maken of te verstoren. Hij wil haar totaal afhankelijk maken op alle gebieden. Hij wil dat zij voor zowel informatie, sociale interactie en financiële bronnen afhankelijk is van hem.

Verbaal geweld
Verbaal misbruik of verbaal geweld is het gebruik van taal om de ander te manipuleren, belachelijk te maken, minderwaardig doen voelen,… Het bestaat uit kritiek geven, schuld geven, belachelijk maken, plagen, pesten, schelden, ….

Financieel geweld
Ook financieel geweld kent vele vormen. Het gaat om de bewegingsvrijheid van het slachtoffer, die wordt ingeperkt met financiële middelen. Zoals daar zijn niet mogen gaan werken, geen overzicht of controle mogen hebben over de rekeningen, altijd verantwoording moeten afleggen voor aankopen enz.

Mannelijke privileges
Het gebruik maken van het mannelijk privilege daaronder verstaat men een strikte indeling van rollen volgens geslacht. De vrouw moet het huishouden doen en wordt gezien als een bediende van de man. Hij verwacht dan ook volledige gehoorzaamheid en vindt het normaal dat de vrouw geen zeggenschap heeft bij het maken van belangrijke (financiële) beslissingen.

Fysiek geweld tussen partners
Niet alle personen die lijden aan narcisme gebruiken fysiek geweld, maar het is een belangrijke indicator dat je in een ongezonde relatie zit. De fysieke mishandeling word zelfs niet eens altijd door de narcist gepleegd. Het is normaal om heel boos te worden op iemand die manipuleert en kleineert. Het is zelfs normaal na jaren van deze mishandeling dat je ze wil schaden of zelfs dood wensen. Dit is natuurlijk zeer ernstig en het snel krijgen van de juiste hulp en ondersteuning is dan heel belangrijk.

Emotioneel geweld
negeren van de gevoelens van het slachtoffer
manipulatie
intimidatie
geweld t.o.v. bezittingen
bedreigingen
(seksuele) controle

Slachtoffer van narcistische misleiding
Je zult merken dat je bent veranderd in de loop van de relatie met een narcist. Je lijkt volledig verwijderd te zijn van de vrouw die je was toen je hem leerde kennen. Het kan zijn dat je zacht, lief en kwetsbaar was en dat je nu wantrouwend, gehard en bitter bent geworden. En van levenslustig, open en ontvankelijk naar achterdochtig en onrustig. En van een zelfbewust en zelfverzekerd iemand naar iemand vol twijfel en onzekerheden. Het duurt even, om dit beschadigde deel van jezelf weer terug te vinden, maar na een tijdje vind je je oude zelf weer! Hoe je dat doet, lees je in: Herstellen van narcistisch misbruik

Het kwaadaardige optimisme van het slachtoffer
Helaas kunnen slachtoffers ook vervallen in een destructieve dans van rationalisatie en rechtvaardiging van het gedrag van hun partner. "Als hij maar hard genoeg zou proberen", "Als hij echt beter zou willen worden", "Als we maar de juiste therapie zouden vinden", "Als zijn verdedigingen maar weg zouden zijn". "Er moet iets moois en waardigs onder deze afschuwelijke façade zitten", "niemand kan zo kwaadaardig en destructief zijn, hij moet het anders bedoeld hebben".

Dit is wat ik noem "kwaadaardig optimisme". Gewoon weigeren te geloven dat sommige mensen niet veranderen, sommige stoornissen ongeneeslijk en sommige acties onvermijdelijk zijn. Ze zijn misleid door hun eigen dringende behoefte aan het geloof in de uiteindelijke overwinning van het goede over het kwade. Het leven lijkt anders zo zinloos, zo onrechtvaardig en zo willekeurig...

Het is een val
Velen zijn helemaal uitgeblust in relaties met narcisten omdat ze in het begin een façade lieten zien. Velen dachten dat ze hun soulmate hadden gevonden; de perfecte partner; die ene speciale persoon uit het universum. Het is niet verwonderlijk dat je op zo iemand verliefd kunt worden! Later, meestal nadat een verbinding zoals het huwelijk is aangegaan, of nadat er kinderen zijn geboren, van baan veranderd zijn, of na andere grote levensveranderingen, laat de narcist een totaal andere kant zien. De persoon die eerst perfect was, wordt nu gauw boos, vernederend, eisend en meedogenloos kritisch. Als er alcohol of drugs aan te pas komen, neemt het misbruik meestal nog meer toe. Van iemand waar we diepe gevoelens voor hebben, zijn deze acties erg wreed.

Wat te doen?
Ondanks alles kunnen we nog steeds sterke gevoelens van liefde hebben die ons naar deze persoon toetrekt. Omgaan met deze situatie is gecompliceerd en mensen vragen zich af; "Wat moet ik doen nu ik weet dat ik met een narcist te maken heb?" Sommige mensen moeten zorgvuldig nadenken over belangrijke waarden, beloften en verplichtingen. Een misbruikende relatie is een zeer kwetsende situatie en belangrijke beslissingen moeten onder ogen worden gezien en daarna worden opgelost.

Lastige gevoelens
Op een gegeven moment realiseren velen van ons zich dat deze situatie moet veranderen, maar de gevoelens laten je niet los. Hoe kun je de liefde, die je naar de narcist toetrekt, overwinnen? Hoewel je deze gevoelens niet als een knop om kunt zetten, kun je wel leren te begrijpen waar deze gevoelens vandaan komen. Het lastige deel is dat onze geest deze gevoelens heeft gecreëerd, zodat we gemotiveerd zijn om in een relatie te blijven die onze emotionele behoeften niet kan vervullen. Deze zelfde gevoelens kunnen ervoor zorgen dat we opgesloten worden in een ongezonde relatie. Het is net een val, die we moeten leren begrijpen om eruit te komen.

Kinderen
Wanneer er kinderen bij betrokken zijn is het zeker ingewikkeld. Voor veel mensen, lijkt het hebben van een partner veiliger dan alleen te zijn in de grote, wijde wereld. Als gevolg hiervan kun je het gevoel hebben dat je bent vastgelopen in de situatie. Echter, zoals je leert over de verwoestende gevolgen die een narcist kan hebben op de mensen om hem heen, is het belangrijk dat je het effect dat hij ook op de kinderen kan hebben, begrijpt. Wil je hen leren dat dit vernietigende en onrechtmatige gedrag normaal is? Of zou je alles doen wat in je macht ligt om hen te helpen voorkomen dat ze slachtoffer worden? Heb je aandacht besteed aan alle mogelijke opties voor je toekomst? Of zul je het opgeven en nog steeds de narcist de controle over je leven geven?

Keuzes
Onthoud een ding... Het draait allemaal om keuzes! Niemand kan je iets laten doen wat je niet wilt doen. Niemand kan je houding bepalen, tenzij jij ze het toelaat. Beslissen om verder te gaan of te blijven en het slachtoffer van een narcist te zijn, is afhankelijk van je eigen omstandigheden. Je bent niemand een verklaring schuldig, maar je bent jezelf en je kinderen wel een goed leven verschuldigd.

Carlos
Bijenkind
Bijenkind
Berichten: 82
Lid geworden op: 30-12-2013 15:11

Welke fases maak je mee voor herstel

Bericht door Carlos » 16-03-2014 21:18

Wanneer je jezelf bevrijd van de macht die de narcist in jouw leven op je had, is het noodzakelijk om je te realiseren dat je door verschillende fases van herstel gaat. Kennis van narcisme en inzicht in zijn motieven en de patronen helpt enorm in het proces. Leer je emoties beter begrijpen door inzicht te krijgen in de verschillende fases van herstel.



Tegen de tijd dat je je realiseert wat er met je is gebeurd is het eigenlijk al te laat. Jij bent, bij wijze van spreken, al weg, je hebt het beste van jezelf al weggegeven. Maar ik kan je vertellen dat je jezelf weer terug kunt vinden. Het is nog niet voorbij, het is nog niet te laat. Het is niet de narcist die je terug wilt, het is jezelf!

Het leven wordt beter!
Als je door de eerste fase gaat van het verbreken van de relatie met de narcist, heb je waarschijnlijk niet de energie om ook maar iets te doen. Dit is een normale apathische reactie na al de vernederingen en krenkingen die horen bij narcistisch misbruik. Je voelt je eenzaam, waardeloos en je levensenergie is uitgeput. De pijn van afwijzing en ongeloof is intens. Op de weg in het herstel zijn de eerste weken ondraaglijk en leef je echt van uur tot uur. Maar slechts in korte tijd, ga je je beter voelen! Enkele goede dagen, sommige slecht. Het is een proces dat een tijd duurt. Maar je lichaam begint te genezen en de ergste symptomen gaan langzaam weg.

De fases van herstel na narcistische misleiding
1) De Bodem Fase
Dit is wanneer je eindelijk de bodem van de put bereikt hebt als gevolg van de ervaringen met een narcist.

2) De Bewustwording Fase
Dit is wanneer je antwoorden krijgt op de vragen die je teisterde. Je weet wat het is. Je begint aan een onderzoek en leest alles wat je kunt vinden over narcisme. Je gaat je meestal beter voelen, omdat je het weet, maar het gevoel van verraad begint je ook te raken. Helaas, begin je ook te voelen hoe boos je op jezelf bent, omdat je het zo lang hebt laten doorgaan.

3) Woedende Fase
Dit is wanneer het volledige effect van de hel waar je doorheen ging duidelijk is geworden. Woede is ongemakkelijk, maar ik denk een noodzakelijke stap naar genezing. Het is als een uitbarstende vulkaan, het moet eruit. Als je niet de woede eruit laat, in dit stadium, blijf je voor een langere periode in deze fase vast zitten. Boosheid maakt plaats voor verdriet. Het is de droefheid van het gevangen prooi, een angst gemengd met een acute depressie. Het gaat om een onvermogen om je op iets te verheugen, onvermogen om te genieten, om plezier te ervaren, of betekenis te vinden. Het is een verlammende gevoel, dat alles met een grijze sluier van willekeurigheid bedekt. Het ziet er allemaal zinloos en leeg uit.

4) Actie Fase
Dit is wanneer je begint te leren om je leven effectief in te richten met de nieuw verworven kennis en het maken van nieuwe beslissingen in het leven. Dit is ook de periode waar je begint te leren de technieken in de praktijk toe te passen, over hoe jezelf te beschermen tegen de narcist. Dit is de fase waarin je een aantal besluiten neemt over echtscheiding, verhuizing, anderen banen, en veranderingen in levensstijl.

Dit is ook een tijd van grote onrust, omdat de narcist meestal weet dat de "het op is". De Narcist zal vechten om je terug te winnen. Dit is een cruciale fase in het herstel, want het is in dit stadium dat de narcist ook zal proberen om "met charme" je terug te krijgen. De narcist kan een stalker worden in dit stadium. Het is het beste zo weinig mogelijk contact te hebben met de narcist. Het is ook de tijd om te blijven leren over hoe jezelf te beschermen en je verder te concentreren op jezelf en je herstel.

5) De Opbouw Fase
Dit is wanneer je vertrouwd bent met de kennis, van hoe om te gaan met de narcist, wanneer je begint om jezelf te vergeven, waar je je beter begint te voelen over jezelf en je vaardigheden. Je bent actief aan het plannen van de toekomst, om jezelf weer te kennen, en je merkt hoe veel beter fysiek en emotioneel je je voelt zonder de aanwezigheid van de narcist. De mist van narcisme is enigszins opgetrokken en je begint je zelfvertrouwen terug te krijgen. Terwijl dit gebeurt, ondervind je nog steeds de gevolgen van het verleden, maar nu in etappes, het lijkt of het komt en gaat in cycli, die afnemen in intensiteit en tijd. Dit geeft ruimte en gelegenheid voor geleidelijke aanvaarding en hernieuwde activiteit.

Als de narcist weg is zal hij een leegte achterlaten met nog steeds pijn en de naweeën van spijt en hoop, maar over het geheel genomen, wordt de narcist omgezet in een verhaal, een symbool, een andere levenservaring. Hij is niet meer de persoon in je leven en je koestert geen illusies over het eenzijdige en onrechtmatige karakter van de relatie of aan een verlenging ervan.

6) De Spiegel Fase
Niet iedereen gaat door deze fase, het is een persoonlijke beslissing. Dit is wanneer je het narcisten gedrag terug op hen gaat spiegelen, effectief en afschrikwekkend! Het staat je toe om de woede terug te projecteren aan de persoon die het veroorzaakt. Het is effectief in het afschrikken van de narcist, maar soms duurt het veel sessies van "spiegelen" voor de koppige narcist "het snapt". Helaas voor vele slachtoffers, zijn veel narcisten niet bereid te accepteren dat het voorbij is en ze zullen voortdurend proberen om terug te keren en onder de huid van de slachtoffers te kruipen, met behulp van schuld, angst, medelijden, bedreigingen, geweld en financieel misbruik.

Veel narcisten blijven terugkomen voor meer "narcistische voeding"... Hoe je omgaat met de narcist in deze fase, zal afhangen van hoe lang deze fase duurt. Als je, zelfs voor een ogenblik de narcist ENIGE voeding geeft door het tonen van kwetsbaarheid, medelijden, angst of verwarring, dan zet het je weer een paar stappen terug en moet je de weg opnieuw bewandelen. Deze cyclus kan zich vele malen herhalen.

7) De Realisatie en Apathie Fase
Zodra je op doeltreffende wijze alle middelen van communicatie met de narcist zo efficiënt mogelijk hebt weten te blokkeren, jezelf hebt beschermd, zo veel als je kunt, je kennis hebt verworven en het vertrouwen in jezelf hebt terug gevonden, dan bereik je een stadium van realisatie. De realisatie dat er niets is, dat je had kunnen doen om de nachtmerrie die je hebt meegemaakt te voorkomen. Je start met zoeken naar effectieve manieren om je leven en je werk invulling te geven. Op naar de nieuwe toekomst en je sluit de deur van de narcist. De meest effectieve manier die ik heb gevonden om dit te doen is met apathie. Apathie werkt. Het vereist zeer weinig werk. Je toont geen uiterlijke emoties meer ten aanzien van de narcist, die eeuwig lijkt te proberen om opnieuw in je leven te komen voor de begeerde "narcistische voeding", je gaapt wanneer ze iets te zeggen hebben en je negeert zonder meer hun bestaan, alsof ze dood zijn.

Uiteindelijk, in zekere zin, sterven ze ook een beetje. Want zonder jouw aandacht, sympathie, schuldgevoel, aanbidding, woede en zonder dat je bang bent, kwijnen ze weg en sterven ze een beetje. Als er niets voor hen is om hun bestaan te bevestigen kunnen ze niet bestaan. Het is niet te zeggen hoe ze het zullen proberen. Ze kunnen in staat zijn om toch een emotionele reactie op te roepen in je. Als je die niet geeft (en dat kan)!!!, dan uiteindelijk, komen ze erachter dat de koek op is en gaan ze naar het volgende slachtoffer. Deze fase kan enige tijd duren, want zoals we weten, zal de narcist zijn kostbare bevoorradings bronnen niet gemakkelijk loslaten.

8) Aanvaardings Fase
De volledige aanvaarding van je narcistische partner, als iemand die een echte geestelijke stoornis heeft is de sleutel tot herstel. Zodra je geen illusies meer hebt dat je relatie beter zou kunnen worden "als je maar" ... Als je eenmaal accepteren dat hij echt een narcist is, dan kun jij genezen en alleen dan, voel je dat je gegroeid bent met de kennis, die je eerder niet had.

Soms zullen de fases door elkaar heen lopen maar besef dat je er echt doorheen moet. Niemand verdient het om lang gevangen te blijven in een van de fases ten gevolgen van de pijn of ellende van narcistische misleiding. Ga dus vol overgave de fases in, met alle gevoelens van verdriet, woede en aanvaarding. Misschien kun je dan sneller en gemakkelijker door de fases heen bewegen en het leven gaan leven dat je echt wilt en verdient!

Carlos
Bijenkind
Bijenkind
Berichten: 82
Lid geworden op: 30-12-2013 15:11

hoop om een narcist te veranderen

Bericht door Carlos » 16-03-2014 21:21

Velen van ons leven met het idee dat we die ander wel kunnen veranderen. We denken dat als we maar genoeg van ze houden, genoeg voor ze doen, als we onszelf genoeg veranderen, als we hen de hulp bieden die ze zo hard nodig hebben, alles wel goed zal komen. Als je een relatie hebt met een narcist, is dit niet zo. Een narcist zal niet veranderen, want volgens hem is er niets mis met hem!

Carlos
Bijenkind
Bijenkind
Berichten: 82
Lid geworden op: 30-12-2013 15:11

veranderen niet simpel het is aangeboren

Bericht door Carlos » 16-03-2014 21:22

Uit verschillende onderzoeken is duidelijk geworden dat bepaalde persoonlijkheidskenmerken meer continuïteit vertonen dan andere. Met name psychopathische trekken zoals gebrek aan empathie, grandiositeit, en gevoelsarmoede lijken betrekkelijk resistent tegen verandering en juist deze trekken vertoont iemand met de narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Volgens de narcist is de rest van de wereld gek. Hij zal denken; 'waarom moet ik iets oplossen dat geen probleem is?' Als je hem verlaat, kan het zijn dat hij zegt dat hij zal veranderen. Het kan ook zijn dat hij zegt dat hij hulp gaat zoeken.

Behandeling van NPS
Je komt ze nauwelijks tegen in de hulpverlening. Ze mankeren toch immers niets volgens de narcist zelf. Als je de experts op het gebied van behandeling van persoonlijkheidsstoornissen hoort en leest dan geneest iemand met deze stoornis nooit. Hooguit leert hij zich anders te gedragen. Sommigen zeggen zelfs; 'Door therapie leert iemand met NPS nog meer trucs om anderen te bespelen'. De experts zeggen: 'Het is pappen en nathouden met die mensen. We kunnen niets meer dan proberen te voorkomen dat ze door het lint gaan en nog meer mensen schade berokkenen'.

Het is duidelijk dat er geen standaard therapie is die werkt bij een persoon die lijdt aan de narcistische persoonlijkheidsstoornis. Het is ook vrij duidelijk dat de interventie via medicijnen niet werkt. Dus rest de vraag: Is er een behandeling voor narcistische persoonlijkheidsstoornis?

De narcist in therapie
Laten we aannemen dat een NPS patiënt zich gedraagt als een kind. Sommigen verwijzen naar een narcist als een persoon die wel fysiek is opgegroeid, maar niet mentaal. Narcisten moeten worden onderwezen in communicatieve vaardigheden. Narcisten moeten via educatieve programma's, veel vaardigheden leren. Het zijn mensen die niet in staat zijn om te gaan met een probleem. Ze kunnen het werkelijke leven eigenlijk niet aan. Als zij langdurig de juiste behandeling krijgen, kunnen enkele narcisten misschien ooit transformeren naar volwassen mensen die op een positieve en zelfstandige manier kunnen bijdragen aan de samenleving.

Mentale stoornis
Narcisme is een mentaliteit, zij het een onbewuste en geprojecteerde. Echte verandering kan alleen op dieper niveau plaats vinden, veelal onbewust, zodat men alleen de resultaten ziet. Het gaat er om de onbewuste keuze te veranderen. Soms lukt het om iemand uit zijn cocon te lokken. Het is dan zaak om het persoontje dat dan tevoorschijn kruipt, ook echt te aanvaarden, echt contact leggen inclusief de schaduwkant, deze vervolgens herkennen, erkennen, trachten te aanvaarden en het handelen erop af te stemmen. Om hier mee om te kunnen gaan moet je wel een zeer bekwaam, ervaren en professionele therapeut zijn.

Is een narcistische persoonlijkheid veranderbaar?
In het algemeen zijn de volgende zaken noodzakelijk bij verandering; motivatie, zelfinzicht, cognitieve (denk)vaardigheden, sociale vaardigheden, hoge frustratietolerantie. Bijna iedereen kan veranderen, binnen zijn / haar mogelijkheden en beperkingen, en daar ligt nu juist de moeilijkheid met NPS. Het is de beperking waardoor bovenstaande zaken grotendeels ontbreken.

Alvorens te geloven dat er hoop voor de behandeling is zou je deze punten kunnen overwegen;
Hij begrijpt dat zijn gedrag ongepast en verkeerd is.
Hij werpt schuld voor zijn gedrag niet op zijn vriendin, ouders of iemand anders.
Hij neemt volledige verantwoordelijkheid voor zijn verkeerd gedrag.
Hij heeft een verlangen om te veranderen. Hij doet het niet slechts om uit moeilijkheid te blijven of omdat zijn vriendin hem voor een ultimatum stelt.
Hij volgt zijn verlangen om met concrete acties te veranderen.
Zijn nieuwe gedrag is continu, niet slechts voor een moment. Liefde is een gedrag!
Dit zijn de zes criteria die noodzakelijk zijn om te zien of een misbruiker te veranderen is.

Werkbare strategieën
Zowel filosofisch als pragmatisch kunnen en moeten we geen verantwoordelijkheid nemen voor het leven van andere mensen. Narcisten zijn onverbeterlijk en zijn welbekend moeilijk te veranderen. Proberen hen te veranderen is een verkeerde strategie. De twee levensvatbare strategieën zijn óf ze te accepteren zoals ze zijn, óf ze te vermijden. Als iemand de narcist accepteert zoals hij is – dan ben je er voor zijn behoeften. Zijn behoeften zijn een deel van wie hij is. Dus, als iemand ervoor kiest om hem te accepteren – het is een totaal pakket, inclusief al zijn behoeften en gedrag. Zie het narcisme als een handicap. Het is heel droevig maar we kunnen ze niet helpen. Je kunt ze niet gelukkig maken! Je kunt ze niet veranderen, wel heb je de keuze om zelf veranderingen aan te gaan.

Verander zelf
Stop met het jezelf voorhouden dat je de situatie kan verbeteren of de persoon kan veranderen. Je kunt niemand veranderen! De enige persoon die kan veranderen ben jij zelf. Je veranderd jezelf door je bewust te worden dat je in deze situatie jezelf toestaat continu mishandeld te worden. Je verdient het om op een respectvolle manier behandeld te worden en soms moet je jezelf die behandeling geven.

Kies voor jezelf
Als iemand je constant ondermijnt en kleineert verdient degene het niet om bij jou in de buurt te zijn. En hoe langer je bij de narcist blijft, hoe erger het wordt. Want hoe sterk je ook bent, het vreet (negatieve) energie. Het stopt niet vanzelf. Het is het gevolg van een onverwerkt, onervaren deel uit het verleden wat hem zo heeft gemaakt, maar het is geen excuus om zo te blijven. Narcisten breken meer af dan dat ze investeren. Kies voor jezelf voordat hij (met) jou breekt.

Carlos
Bijenkind
Bijenkind
Berichten: 82
Lid geworden op: 30-12-2013 15:11

Wat is narcistische persoonlijkheidsstoornis?

Bericht door Carlos » 16-03-2014 21:27

Wat is narcistische persoonlijkheidsstoornis?

Om te kunnen vertellen wat narcistische persoonlijkheidsstoornis inhoudt is het belangrijk om eerst duidelijk te maken wat narcisme betekent. Narcisme kent zijn oorsprong vanuit de psychologie. Het is een term die gebruikt wordt om bepaald gedrag van een persoon te kenmerken. Dit gedrag bestaat vaak uit een obsessie voor zichzelf waarbij deze persoon zichzelf geweldig vindt, egoïstisch, ambitieus en dominant is en vaak een gebrek aan inlevingsvermogen heeft. Iemand die dus dit gedrag vertoont, zouden we kunnen kenmerken als een narcist.

Echter, bij het lezen van bovenstaande alinea, zou je kunnen zeggen dat vrijwel iedereen een beetje narcist is. Iedereen heeft wel narcistische trekken in zijn of haar persoonlijkheid. Echter niet iedereen die deze eigenschappen vertoont, lijdt ook daadwerkelijk aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Narisctische Persoonlijkheidsstoornis

De term narcisme komt van de wetenschappelijk onderzoeker Sigmund Freud. Hij was de grondlegger van de psychoanalyse. Sigmund Freud noemde het verschijnsel narcisme naar een figuur uit de Griekse mythologie, genaamd Narcissus. Deze Narcissus wees volgens het verhaal alle romantische avances af en werd hierdoor als straf verliefd op zijn eigen spiegelbeeld. Sigmund Freud beschreef narcisme als verliefd zijn op jezelf, veel eigenliefde hebben, anderen gebruiken en misbruiken om jezelf te bevredigen en vooral zelf veel bemind worden, in plaats van anderen te beminnen. In de huidige psychologische ligt de nadruk voor het verschijnsel narcisme nog steeds op eigenliefde. Er zijn tijdens onderzoeken in de loop der jaren echter heel veel kenmerken bij gekomen.

Wanneer is er nu sprake van een narcistische persoonlijkheidsstoornis?
Zoals bij vele stoornissen moet er sprake zijn van een extreme vorm. In de DSM IV (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) staat beschreven dat er sprake is van narcistische persoonlijkheidsstoornis als er zich een patroon voordoet waarbij een persoon zich in grootte mate geweldig vindt, lijdt aan grootheidswaanzin, de noodzaak voelt om bewonderd te worden en een gebrek heeft zich in te leven in anderen. Personen die lijden aan narcistische persoonlijkheidsstoornis zullen dit gedrag dus vrijwel voortdurend vertonen.

Personen die lijden aan narcistische persoonlijkheidsstoornis kunnen op het eerste gezicht vaak uitstekend functioneren in de maatschappij. Vaak zijn deze personen welbespraakt, charmant en lijken ze autonoom. Achter dit masker schuilt echter vaak een gevoel van leegte, afhankelijkheid en angst. Ook ligt misbruik vaak op de loer.

Personen die lijden aan deze stoornis hebben vaak de eigenschap geen rekening te houden met anderen, dulden vaak geen tegenspraak en voelen zich boven de wet verheven. Vaak uit zich dit in frustratie en uitspraken die normale mensen zich niet snel in hun hoofd zullen halen. Door het gevoel van zelfverhevenheid gedragen deze personen zich vaak als geniaal of superieur. Ze zullen hun eigen zwaktes nooit toegeven en die van anderen juist benadrukken. Personen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis manipuleren anderen vaak om hun doel te bereiken. Verder zijn ze continu op zoek naar aandacht en bevestiging. Omgaan met personen die aan deze stoornis lijden is vaak moeilijk en compromissen sluiten vaak onmogelijk. Het gedrag van deze personen is vaak zo onmogelijk dat dit leid tot conflicten en onoplosbare problemen, zelfs met familie en vrienden.

Er wordt tegenwoordig vaak gezegd dat we in een narcistische tijd leven. Narcisme zou zich als een epidemie verspreiden binnen onze samenleving. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat dit niet zo is. Het patroon dat narcisme binnen de samenleving toeneemt, bestaat al langere tijd. Mensen zijn in de maatschappij veel meer op zichzelf gericht dan vroeger en daardoor dus minder op elkaar. Onderzoek heeft uitgewezen dat het toenemen van narcisme op een aantal aspecten inderdaad een stijgende lijn laat zien de afgelopen generaties. Het gaat hier dan vooral om gemakzucht, assertiviteit, impulsiviteit en het gericht zijn op uiterlijke en materiële zaken. Andere heftigere eigenschappen die zich kenmerken bij narcistische persoonlijkheidsstoornis zoals misbruiken, minachten en afstoten van anderen nemen echter niet dusdanig toe dat er gesproken kan worden van het toenemen van het aantal personen met narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Waar ligt de basis voor narcistische persoonlijkheid?
Onderzoek van wetenschappers heeft laten zien dat het lijden aan narcistische persoonlijkheidsstoornis vaak te maken heeft met een gebrekkig gevoel van eigenwaarde. Op zich natuurlijk merkwaardig als je kijkt naar de symptomen van deze persoonlijkheidsstoornis. Het is voor psychologen lastig te bepalen of een persoon aan deze stoornis lijdt omdat dit vaak gepaard gaat met een hele hoop andere psychische problemen. Narcisten zijn in hun jeugd vaak tot op een of andere wijze getraumatiseerd. Narcisten zijn snel beledigd en eisen dat ze de juiste hoeveelheid aandacht krijgen. Ze bouwen een dik pantser om zich heen zodat ze niet gekwetst kunnen worden en alleen nog zichzelf belangrijk vinden. Door het lage gevoel van zelfwaarde gaan narcisten zich zo gedragen dat ze zich verheven voelen boven iedereen. Zoals gezegd, iedereen lijdt wel een beetje aan narcisme, het wordt een stoornis wanneer de omgeving van een narcist er last van begint te krijgen en moeite krijgt om deze persoon om te gaan. Veel narcisten hebben zelf niet door dat ze lijden aan de narcistische persoonlijkheidsstoornis. Zij vinden hun gedrag vaak normaal. Narcisten hebben vaak geen besef van hun eigen arrogantie en weten hun opgeblazen gedrag vaak te presenteren als de normaalste zaak van de wereld.

Op het eerste gezicht stralen personen die lijden aan narcistische persoonlijkheidsstoornis veel zelfvertrouwen en een zeer sterk gevoel van eigenwaarde uit. Vaak is echter het tegendeel het geval. Narcisten proberen, meestal onderbewust, hun lage gevoel van zelfwaarde te compenseren door zich belangrijker of beter te beschouwen dan anderen. Dit noemt men de narcistische paradox. Ze hebben vaak een onderontwikkeld inlevingsvermogen en kunnen moeilijk functioneren in de uitoefening van functies waarbij ze anderen moeten beoordelen.

Openlijke en verborgen narcisme
Volgens de Amerikaanse psycholoog Paul Rose, die onderzoek deed naar narcistische persoonlijkheidsstoornis, zijn er twee soorten narcisten, namelijk openlijke narcisten en verborgen narcisten.

Een openlijke narcist zal in eerste opzicht normaal kunnen acteren in de maatschappij. Ze komen over als personen met een opgeblazen gevoel over zichzelf. Toch kunnen dit type narcisten makkelijk andermans aandacht opeisen omdat ze in eerste opzicht vaak charmant overkomen. Daarna komt bij de omgeving het besef dat deze personen weinig besef hebben van de behoeften van anderen en wordt hun gedrag storend voor hun omgeving.

Verborgen narcisten tonen weliswaar net zoveel arrogantie als openlijke narcisten, maar doen dit op een veel subtielere manier. Ze zijn net zo hevig bezig met zichzelf als de openlijke narcist maar spelen vaak voortdurend in op andermans verwachtingen en zijn hypergevoelig voor de mening die anderen over hen hebben. Ze voelen zich minderwaardig ten opzichte van anderen en proberen vaak de grootheid van anderen op zichzelf te laten afstralen.

Hoe herken je een narcist?
Narcistische persoonlijkheidsstoornis is een stoornis die vaak ten grondslag ligt aan meer psychische problemen. Personen met deze stoornis kunnen soms erg lijden onder hun eigen narcisme, terwijl ze zelf niet door hebben waar de oorzaak ligt van hun problemen. Ze zijn niet in staat om relaties op te bouwen met anderen omdat hun narcisme deze relaties opbreekt na verloop van tijd. Ze lopen vast in hun werk of dagelijkse bezigheden, zijn vaak depressief na relatief kleine tegenslagen en vervelen zich snel omdat ze het gevoel hebben dat niets hen kan boeien.

In een relatie zullen narcisten vrijwel allemaal hetzelfde gedrag vertonen. Ze kunnen zich niet inleven in de persoon waar ze de relatie mee hebben, komen harteloos over maar willen wel graag positiviteit over zichzelf horen. Vaak zoeken ze bij anderen de bevestiging of ze wel goed genoeg zijn en de goede dingen doen. Onderzoek door psychologen toonde aan dat personen die lijden aan narcistische persoonlijkheidsstoornis in een relatie vrijwel altijd de baas willen zijn, afstand houden van hun partner, liegen en in veel gevallen ontrouw zijn. Daarbij doen ze alles om niet afhankelijk te worden van hun partner maar de partner wel afhankelijk te maken van hun. Personen die relaties hadden of hebben met narcisten, geven vaak aan dat ze het voelde aan die persoon. Ze hebben vaak geen idee wat er in de ander omgaat en zijn vaak niet in staat om affectie te tonen.

Zijn narcisten te genezen?
Het lijden aan narcistische persoonlijkheidsstoornis is vaak erg lastig voor de persoon die de stoornis heeft en de personen in zijn of haar omgeving. Uit cijfers blijkt dat het meestal om mannen gaat die aan deze persoonlijkheidsstoornis lijden. Komen de kenmerken van uw gedrag of van een persoon uit uw omgeving overeen met het voorgaande, ga dan op zoek naar professionele hulp bij bijvoorbeeld een psycholoog. Deze zal voor u kunnen bepalen of u inderdaad aan deze stoornis lijdt. U kunt hier meer over lezen in het artikel behandeling narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Als er op deze site gesproken wordt over een persoon die lijdt aan narcistische persoonlijkheidsstoornis, gebeurt dit met het voornaamwoord “hij”. Hoewel de meerderheid van de narcisten mannelijk zijn, kan deze aandoening uiteraard ook bij vrouwen voor komen

Carlos
Bijenkind
Bijenkind
Berichten: 82
Lid geworden op: 30-12-2013 15:11

mijn verhaal

Bericht door Carlos » 17-03-2014 13:52

Waarom al die uitleg hoe een Narcist in zijn werk
omdat ik dit ook heb meegemaakt,
ik dacht dit is de liefde van mijn leven in begin,
eigenlijk was het te mooi om waar te zijn,

ik heb heel veel verdriet gekend,
oplossingen willen zoeken, maar met een Narcist is niet
te praten, ze geloven dat ze perfect zijn en geven hun partner altijd de schuld, zijn droom was nog een kindje en een huis ik heb dat gegeven,
nu ook nu ik al een jaar alleen ben , ik wil niets van dat huis,

mijn dochtertje ik ben er gek op,
want ze is toch van mij en het maakt niet uit van wie ze komt,
na ons dochtertje , zoals men zegt je zit vast en in depressie postnotale begon het , toen kwam de ware aard boven ruzies, veel verdriet en ik heb heel veel gehuild, maar hij was zo koel hij bleef maar doorgaan,
het maakte hem niets uit hoe ik me voelde.
Hij was hard en koel en was voor mij 90% veranderd,
dus een Narcist kan zich heel lang beheersen zijn prooi brengen waar hij wil en dan begint de miserie van je leven,

ik heb echt heel hard moeten vechten om me los moeten te maken uit deze situatie, depressief en gewoon mentaal en lichamelijk op heb ik gesparteld , hoe ik het voor elkaar gekregen heb ik weet het nog niet,
maar het is me gelukt, ik kon alleen gaan wonen.

Ik heb heel diep moeten gaan om los te komen,
en nog steeds hield ik van hem,
maar zo leven ging niet meer ,
elke dag stond ik op met zelfmoordneigingen,
die zijn nu helemaal weg,
en dan moest ik aan mijn kinderen denken om de dag door te spartelen, s avonds bang als hij thuis kwam want ik ben eigenlijk een vrouw wat gaat het nu weer zijn, ik hate ruzies......

Ik wens dit niemand toe, een jaar heb ik me opgesloten het weekend dat ik mijn kindje niet had kwam ik niet buiten in mijn zeteltje moe, herstellende, het verdriet laten helen en alles verwerken,

Ik ben hopeloos verliefd geworden op iemand die niet bestond en wat was ik verliefd.
Het heeft veel verdriet en tranen gekost.
Ook het besef dat je gebruikt geweest bent,
hij wilde bij me niet buiten komen, geen geld ,
nu met 1 wedde gaat het allemaal wel, dat was verwerken maar ook dat heeft een plaatsje gekregen,
ik heb veel aan goede vrienden om me heen,

en eindelijk ga ik elke twee weken eens zaterdags een stapje in de wereld zetten terug buiten komen en als mijn dochtertje er is
leuke dingen doen.

maar nog is mijn lichaam niet hersteld hoor,
voel me al stukken beter ben positief zit vol plannen,
kijk de toekomst terug positief aan.

ik wil ook alleen nog contact in het belang van ons dochtertje,
niets meer niets minder.

Zo gaat het goed en je moet een muurtje rond je bouwen tegen zo n mensen, anders raak je er niet af en er niet door.......

Twinkel
Bijenkleuter
Bijenkleuter
Berichten: 31
Lid geworden op: 27-07-2014 11:36

Een Narcist

Bericht door Twinkel » 30-08-2014 10:50

Door ook een relatie te hebben met een Narcist is het niet makkelijk er soms afstand van te nemen, innerlijk weet je het is een Narcist maar het is als hij dan ook heel intelligent is heel moeilijk om van zijn spelletjes dat hij met je maakt los te raken.

Hij gebruikt werkelijk alle middelen speelt ook erg ook je gevoel af en al je afstand neemt, dat je eindelijk snapt, het is echt een Narcist en hij blijft proberen zoals de tekst hierover contact te houden en jij blijft hem voeden, maar ook al woon je dan alleen, zit met allerlei vragen, het is vooral een verwerking proces en een normale relatie te stoppen te vergeten is veel makkelijker dan met een Narcist.

Vooral al je ook een kindje bij hem hebt, ergens moet je elkaar nog af en toe zien, wat erg jammer is.

Ik heb het ook geprobeerd dan loop je de kans weer in de val te lopen,
dan twijfel je lag het niet aan mij is het onterecht dat ik hem een Narcist noem,
maar neen hoor je betrapt hem erop dat het wel waar is.
En hij blijft je kwetsen , hij is koel, koud en hard in zen hart, heeft geen medelijden met je, gebruikt je maar, of wil je voor iets gebruiken,
als een Narcist vriendelijk is dan moet je juist oppassen, dan heeft hij nog iets nodig, of voelt hij dat je het alleen goed doet en wil toch nog controle in je leven, eerst als zogenaamde vriend, laat je dat niet meer toe, dan verandert hij of zij ineens, de ware aard komt weer boven .

Hij probeert je dan uit te dagen met een machtspelletje of dit nu ten koste van je kind is dat hij ervoor gebruikt of iets anders een Narcist gaat echt werkelijk ver.....heel ver.

LEES DIT
Tegen de tijd dat je je realiseert wat er met je is gebeurd is het eigenlijk al te laat. Jij bent, bij wijze van spreken, al weg, je hebt het beste van jezelf al weggegeven. Maar ik kan je vertellen dat je jezelf weer terug kunt vinden. Het is nog niet voorbij, het is nog niet te laat. Het is niet de narcist die je terug wilt, het is jezelf!


Het leven wordt beter!
Als je door de eerste fase gaat van het verbreken van de relatie met de narcist, heb je waarschijnlijk niet de energie om ook maar iets te doen. Dit is een normale apathische reactie na al de vernederingen en krenkingen die horen bij narcistisch misbruik. Je voelt je eenzaam, waardeloos en je levensenergie is uitgeput. De pijn van afwijzing en ongeloof is intens. Op de weg in het herstel zijn de eerste weken ondraaglijk en leef je echt van uur tot uur. Maar slechts in korte tijd, ga je je beter voelen! Enkele goede dagen, sommige slecht. Het is een proces dat een tijd duurt. Maar je lichaam begint te genezen en de ergste symptomen gaan langzaam weg.


De fases van herstel na narcistische misleiding
1) De Bodem Fase
Dit is wanneer je eindelijk de bodem van de put bereikt hebt als gevolg van de ervaringen met een narcist.

2) De Bewustwording Fase
Dit is wanneer je antwoorden krijgt op de vragen die je teisterde. Je weet wat het is. Je begint aan een onderzoek en leest alles wat je kunt vinden over narcisme. Je gaat je meestal beter voelen, omdat je het weet, maar het gevoel van verraad begint je ook te raken. Helaas, begin je ook te voelen hoe boos je op jezelf bent, omdat je het zo lang hebt laten doorgaan.

3) Woedende Fase
Dit is wanneer het volledige effect van de hel waar je doorheen ging duidelijk is geworden. Woede is ongemakkelijk, maar ik denk een noodzakelijke stap naar genezing. Het is als een uitbarstende vulkaan, het moet eruit. Als je niet de woede eruit laat, in dit stadium, blijf je voor een langere periode in deze fase vast zitten. Boosheid maakt plaats voor verdriet. Het is de droefheid van het gevangen prooi, een angst gemengd met een acute depressie. Het gaat om een onvermogen om je op iets te verheugen, onvermogen om te genieten, om plezier te ervaren, of betekenis te vinden. Het is een verlammende gevoel, dat alles met een grijze sluier van willekeurigheid bedekt. Het ziet er allemaal zinloos en leeg uit.

4) Actie Fase
Dit is wanneer je begint te leren om je leven effectief in te richten met de nieuw verworven kennis en het maken van nieuwe beslissingen in het leven. Dit is ook de periode waar je begint te leren de technieken in de praktijk toe te passen, over hoe jezelf te beschermen tegen de narcist. Dit is de fase waarin je een aantal besluiten neemt over echtscheiding, verhuizing, anderen banen, en veranderingen in levensstijl.

Dit is ook een tijd van grote onrust, omdat de narcist meestal weet dat de "het op is". De Narcist zal vechten om je terug te winnen. Dit is een cruciale fase in het herstel, want het is in dit stadium dat de narcist ook zal proberen om "met charme" je terug te krijgen. De narcist kan een stalker worden in dit stadium. Het is het beste zo weinig mogelijk contact te hebben met de narcist. Het is ook de tijd om te blijven leren over hoe jezelf te beschermen en je verder te concentreren op jezelf en je herstel.

5) De Opbouw Fase
Dit is wanneer je vertrouwd bent met de kennis, van hoe om te gaan met de narcist, wanneer je begint om jezelf te vergeven, waar je je beter begint te voelen over jezelf en je vaardigheden. Je bent actief aan het plannen van de toekomst, om jezelf weer te kennen, en je merkt hoe veel beter fysiek en emotioneel je je voelt zonder de aanwezigheid van de narcist. De mist van narcisme is enigszins opgetrokken en je begint je zelfvertrouwen terug te krijgen. Terwijl dit gebeurt, ondervind je nog steeds de gevolgen van het verleden, maar nu in etappes, het lijkt of het komt en gaat in cycli, die afnemen in intensiteit en tijd. Dit geeft ruimte en gelegenheid voor geleidelijke aanvaarding en hernieuwde activiteit.

Als de narcist weg is zal hij een leegte achterlaten met nog steeds pijn en de naweeën van spijt en hoop, maar over het geheel genomen, wordt de narcist omgezet in een verhaal, een symbool, een andere levenservaring. Hij is niet meer de persoon in je leven en je koestert geen illusies over het eenzijdige en onrechtmatige karakter van de relatie of aan een verlenging ervan.

6) De Spiegel Fase
Niet iedereen gaat door deze fase, het is een persoonlijke beslissing. Dit is wanneer je het narcisten gedrag terug op hen gaat spiegelen, effectief en afschrikwekkend! Het staat je toe om de woede terug te projecteren aan de persoon die het veroorzaakt. Het is effectief in het afschrikken van de narcist, maar soms duurt het veel sessies van "spiegelen" voor de koppige narcist "het snapt". Helaas voor vele slachtoffers, zijn veel narcisten niet bereid te accepteren dat het voorbij is en ze zullen voortdurend proberen om terug te keren en onder de huid van de slachtoffers te kruipen, met behulp van schuld, angst, medelijden, bedreigingen, geweld en financieel misbruik.

Veel narcisten blijven terugkomen voor meer "narcistische voeding"... Hoe je omgaat met de narcist in deze fase, zal afhangen van hoe lang deze fase duurt. Als je, zelfs voor een ogenblik de narcist ENIGE voeding geeft door het tonen van kwetsbaarheid, medelijden, angst of verwarring, dan zet het je weer een paar stappen terug en moet je de weg opnieuw bewandelen. Deze cyclus kan zich vele malen herhalen.

7) De Realisatie en Apathie Fase
Zodra je op doeltreffende wijze alle middelen van communicatie met de narcist zo efficiënt mogelijk hebt weten te blokkeren, jezelf hebt beschermd, zo veel als je kunt, je kennis hebt verworven en het vertrouwen in jezelf hebt terug gevonden, dan bereik je een stadium van realisatie. De realisatie dat er niets is, dat je had kunnen doen om de nachtmerrie die je hebt meegemaakt te voorkomen. Je start met zoeken naar effectieve manieren om je leven en je werk invulling te geven. Op naar de nieuwe toekomst en je sluit de deur van de narcist. De meest effectieve manier die ik heb gevonden om dit te doen is met apathie. Apathie werkt. Het vereist zeer weinig werk. Je toont geen uiterlijke emoties meer ten aanzien van de narcist, die eeuwig lijkt te proberen om opnieuw in je leven te komen voor de begeerde "narcistische voeding", je gaapt wanneer ze iets te zeggen hebben en je negeert zonder meer hun bestaan, alsof ze dood zijn.

Uiteindelijk, in zekere zin, sterven ze ook een beetje. Want zonder jouw aandacht, sympathie, schuldgevoel, aanbidding, woede en zonder dat je bang bent, kwijnen ze weg en sterven ze een beetje. Als er niets voor hen is om hun bestaan te bevestigen kunnen ze niet bestaan. Het is niet te zeggen hoe ze het zullen proberen. Ze kunnen in staat zijn om toch een emotionele reactie op te roepen in je. Als je die niet geeft (en dat kan)!!!, dan uiteindelijk, komen ze erachter dat de koek op is en gaan ze naar het volgende slachtoffer. Deze fase kan enige tijd duren, want zoals we weten, zal de narcist zijn kostbare bevoorradings bronnen niet gemakkelijk loslaten.

8) Aanvaardings Fase
De volledige aanvaarding van je narcistische partner, als iemand die een echte geestelijke stoornis heeft is de sleutel tot herstel. Zodra je geen illusies meer hebt dat je relatie beter zou kunnen worden "als je maar" ... Als je eenmaal accepteren dat hij echt een narcist is, dan kun jij genezen en alleen dan, voel je dat je gegroeid bent met de kennis, die je eerder niet had.

Soms zullen de fases door elkaar heen lopen maar besef dat je er echt doorheen moet. Niemand verdient het om lang gevangen te blijven in een van de fases ten gevolgen van de pijn of ellende van narcistische misleiding. Ga dus vol overgave de fases in, met alle gevoelens van verdriet, woede en aanvaarding. Misschien kun je dan sneller en gemakkelijker door de fases heen bewegen en het leven gaan leven dat je echt wilt en verdient!


STAPPEN DIE JE MOET MEEMAKEN OM LOS TE KOMEN VAN EEN NARCIST.
het leven is te kort om tijd te verspillen aan nutteloze dingen

Plaats reactie