Hak inktvis Paul in de pan. WK voorspelling: dieren pas op!
Geplaatst: 10-07-2010 17:20
We hebben allemaal gezien op tv hoe de Duitse inktvis Paul de voetbaluitslagen voorspelt.
Vandaar met een knipoog naar de finale zondag 11-07-2010
een recept, omgedoopt tot Hak inktvis Paul in de pan.
http://www.bosschekoek.nl/index.php?pagina_id=151
Recept Hak Paul in de pan
Paul the octopus
Reactie uit Spanje op dit recept
Met een vette knipoog naar de Duitse Paul de Octopus en de spannende wedstrijd van zondag a.s. hierbij een recept uit de Indonesische keuken. Inktvis wordt in de Indonesische keuken cumi-cumi (spreek uit als: tjoemie-tjoemie) genoemd. Dit recept heet dan ook ‘cumi-cumi isi’. Speciaal voor de Oranjefans dopen we dit recept tot: Hak Paul in de Pan! Omdat het ‘hakken’ in dit recept zeer letterlijk moet worden genomen. Het recept voorafgaand aan dé wedstrijd nuttigen.
Wat heb je hiervoor nodig:
Ingrediënten
* 1 pond verse inktvis
Vulling:
* 3/4 pond zeebaarsfilets
* Eiwit (van 1 ei)
* 1/2 theelepel zout
* 1/4 theelepel witte peper
* 1/4 thelepel nootmuskaat
* 1 teentje knoflook
Basis:
* 3 á 4 sjalotjes
* 2 teentjes knoflook
* 2 verse spaanse pepers
* 3 kemirinoten
* 2 stengels sereh (citroengras)
* 3 laurierblaadjes
* 1 klein bosje lente uitjes
* Sla olie (voor frituren)
* 1 klein blikje kokosmelk (Kara of Nutco)
Bij de toko op het Hinthamereind of Orthenstraat of gewoon bij AH verkrijgbaar.
Voorbereiding
Was de inktvis onder koud stromend water schoon en droog het grondig. Let vooral op eventueel zandkorreltjes.
De zeebaarsfilets controleren en verwijder eventuele graten. Snij de filets in kleine stukjes.
Sjalotjes en teentjes knoflook fijn snipperen eventueel raspen. Één teentje knoflook, fijn gesneden, apart houden.
Lenteuitjes in ringen snijden, niet al te fijn maar zeker niet in grove stukken!
Spaanse pepers in de in ringen fijnsnijden.
Kemiri noten in een vijzel tot kleine stukjes fijn stampen of wikkelen in een linnenservet en met een hamer tot kleine stukjes slaan.
Vulling maken:
Eiwit van het eigeel scheiden. Eigeel wordt niet gebruikt! Klop het ei wit lichtjes en schuimig in een ruime mengkom. Voeg hieraan de kleine stukjes zeebaarsfilets,fijngesneden knoflook (1 teentje) en breng op smaak met zout en witte peper noot muskaat. Roer het geheel tot een massa.
Inktvis omkeren en vullen met bovenstaande mengsel.
Basis maken:
Bodempje sla olie in een (wok) pan gieten en op temperatuur laten komen. Bak fijngesnipperde sjalotjes, knoflook, kemirinoten en spaanse pepers in de pan onder constant roerende bewegingen gedurende 3 á 4 minuten bakken. Let op het vuur, eventuuel lager draaien. De stengels citroengras kneuzen en direct toevoegen , candlenuts en citroen gras en bak in een zeer hete olie voor drie of vier minuten. Vuur wat lager en direct de kokos melk voorzichtig toevoegen. Breng het geheel aan de kook en direct het vuur lager zetten. Direct de gevulde inktvis en laurierblaadjes toevoegen. Laat sudderen totdat de inktvis zacht is. Dit duurt 1 á 1,5 uur afhankelijk van de inktvis. Kort voor het opdienen de gesneden bosuitjes erdoor mengen.
Verwijder voor het serveren de citroengrasstengels en laurierblaadjes. Zet het geheel in een schaal en giet de saus over de top.
Tips:
* Nog niet eerder geprobeerd maar volgens mijn moeder moet er een echte ‘kurk’(van een wijnfles , dus niet zo’n plastic kurk) aan worden toegevoegd, volgens haar wordt de inktvis dan mals.
* Wat zeker helpt (geen geintje) is om de inktvis gewassen en wel in een zak te doen en deze stevig dicht te knopen. Vervolgens nog een keer of 3 die vis inpakken. De in 4 zakken verpakte inktvis in de wasmachine doen en het programma centrifugeren opzoeken en laten draaien. Die zakken dienen ervoor dat er geen nare luchtjes in de wasmachine blijft hangen. Deze tip heb ik ooit van een Italiaanse vriendin gekregen!
Lekker met witte rijst en eenvoudige gewokte groenten of gekookte snijbonen.
Voor hen die van echt pittig houden: extra rawit of kleine madame Jeannet toevoegen.
Kroepoek erbij serveren.
Er staat veel meer fraais op de site, dus kijk vooral ook voor andere interessante recepten daar.
Mocht inktvis Paul het bij het rechte eind hebben gehad, zoals zondag zal blijken, dan heeft hij in ieder geval zijn naam aan een mooi recept verbonden. En hij gelooft vast in reincarnatie en heel veel kleine nieuwe inktvisjes.
Vandaar met een knipoog naar de finale zondag 11-07-2010
een recept, omgedoopt tot Hak inktvis Paul in de pan.
http://www.bosschekoek.nl/index.php?pagina_id=151
Recept Hak Paul in de pan
Paul the octopus
Reactie uit Spanje op dit recept
Met een vette knipoog naar de Duitse Paul de Octopus en de spannende wedstrijd van zondag a.s. hierbij een recept uit de Indonesische keuken. Inktvis wordt in de Indonesische keuken cumi-cumi (spreek uit als: tjoemie-tjoemie) genoemd. Dit recept heet dan ook ‘cumi-cumi isi’. Speciaal voor de Oranjefans dopen we dit recept tot: Hak Paul in de Pan! Omdat het ‘hakken’ in dit recept zeer letterlijk moet worden genomen. Het recept voorafgaand aan dé wedstrijd nuttigen.
Wat heb je hiervoor nodig:
Ingrediënten
* 1 pond verse inktvis
Vulling:
* 3/4 pond zeebaarsfilets
* Eiwit (van 1 ei)
* 1/2 theelepel zout
* 1/4 theelepel witte peper
* 1/4 thelepel nootmuskaat
* 1 teentje knoflook
Basis:
* 3 á 4 sjalotjes
* 2 teentjes knoflook
* 2 verse spaanse pepers
* 3 kemirinoten
* 2 stengels sereh (citroengras)
* 3 laurierblaadjes
* 1 klein bosje lente uitjes
* Sla olie (voor frituren)
* 1 klein blikje kokosmelk (Kara of Nutco)
Bij de toko op het Hinthamereind of Orthenstraat of gewoon bij AH verkrijgbaar.
Voorbereiding
Was de inktvis onder koud stromend water schoon en droog het grondig. Let vooral op eventueel zandkorreltjes.
De zeebaarsfilets controleren en verwijder eventuele graten. Snij de filets in kleine stukjes.
Sjalotjes en teentjes knoflook fijn snipperen eventueel raspen. Één teentje knoflook, fijn gesneden, apart houden.
Lenteuitjes in ringen snijden, niet al te fijn maar zeker niet in grove stukken!
Spaanse pepers in de in ringen fijnsnijden.
Kemiri noten in een vijzel tot kleine stukjes fijn stampen of wikkelen in een linnenservet en met een hamer tot kleine stukjes slaan.
Vulling maken:
Eiwit van het eigeel scheiden. Eigeel wordt niet gebruikt! Klop het ei wit lichtjes en schuimig in een ruime mengkom. Voeg hieraan de kleine stukjes zeebaarsfilets,fijngesneden knoflook (1 teentje) en breng op smaak met zout en witte peper noot muskaat. Roer het geheel tot een massa.
Inktvis omkeren en vullen met bovenstaande mengsel.
Basis maken:
Bodempje sla olie in een (wok) pan gieten en op temperatuur laten komen. Bak fijngesnipperde sjalotjes, knoflook, kemirinoten en spaanse pepers in de pan onder constant roerende bewegingen gedurende 3 á 4 minuten bakken. Let op het vuur, eventuuel lager draaien. De stengels citroengras kneuzen en direct toevoegen , candlenuts en citroen gras en bak in een zeer hete olie voor drie of vier minuten. Vuur wat lager en direct de kokos melk voorzichtig toevoegen. Breng het geheel aan de kook en direct het vuur lager zetten. Direct de gevulde inktvis en laurierblaadjes toevoegen. Laat sudderen totdat de inktvis zacht is. Dit duurt 1 á 1,5 uur afhankelijk van de inktvis. Kort voor het opdienen de gesneden bosuitjes erdoor mengen.
Verwijder voor het serveren de citroengrasstengels en laurierblaadjes. Zet het geheel in een schaal en giet de saus over de top.
Tips:
* Nog niet eerder geprobeerd maar volgens mijn moeder moet er een echte ‘kurk’(van een wijnfles , dus niet zo’n plastic kurk) aan worden toegevoegd, volgens haar wordt de inktvis dan mals.
* Wat zeker helpt (geen geintje) is om de inktvis gewassen en wel in een zak te doen en deze stevig dicht te knopen. Vervolgens nog een keer of 3 die vis inpakken. De in 4 zakken verpakte inktvis in de wasmachine doen en het programma centrifugeren opzoeken en laten draaien. Die zakken dienen ervoor dat er geen nare luchtjes in de wasmachine blijft hangen. Deze tip heb ik ooit van een Italiaanse vriendin gekregen!
Lekker met witte rijst en eenvoudige gewokte groenten of gekookte snijbonen.
Voor hen die van echt pittig houden: extra rawit of kleine madame Jeannet toevoegen.
Kroepoek erbij serveren.
Er staat veel meer fraais op de site, dus kijk vooral ook voor andere interessante recepten daar.
Mocht inktvis Paul het bij het rechte eind hebben gehad, zoals zondag zal blijken, dan heeft hij in ieder geval zijn naam aan een mooi recept verbonden. En hij gelooft vast in reincarnatie en heel veel kleine nieuwe inktvisjes.